Iranul întrerupe vânzările de petrol către Franţa şi Marea Britanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iranul a întrerupt vânzările de ţiţei către companiile franceze şi britanice, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian al Petrolului, Alireza Nikzad, citat de site-ul oficial al instituţiei, relatează AFP.

"În urma deciziei oficiale anunţate de Ministerul de Externe, Ministerul Petrolului a încetat vânzările de petrol către companiile britanice şi franceze", a precizat el, potricit Mediafax.

"Am prevăzut să livrăm petrolul altor clienţi", a adăugat el.

A doua ţară din cadrul OPEP, Iranul produce 3,5 milioane de barili de petrol pe zi şi exportă 2,5 milioane.

Puţin peste 20% din ţiţeiul iranian exportat merge în UE, în special în Italia, Spania şi Grecia. Teheranul exportă 70 la sută din petrol ţărilor din Asia.

Autorităţile de e Teheran i-au convocat miercuri pe ambasadorii Franţei, Italiei, Spaniei, Greciei, Portugaliei şi Olandei pentru a le transmite intenţia sa de "revizuire" în scădere a exporturilor de petrol.

Tot miercuri, Teheranul a avertizat că ar putea întrerupe exporturile de petrol către Uniunea Europeană, dând asigurări că nu va face acest lucru deocamdată din raţiuni umanitare, conform postului de televiziune Al-Alam.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite