Cum vrea Iranul să menţină cursul rialului: îi va executa pe speculatorii valutari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iranul face mari eforturi penhtru a controla valuta de pe piaţa neagră, după ce rialul iranian s-a depreciat în raport cu dolarul în urma sancţiunilor impuse de SUA.

Cursul pieţei este în jur de 18,800 riali pentru un dolar, în timp ce cursul oficial este în jur de 11,500 riali, scrie Washington Post.
Eforturile recente de a bloca activitatea de pe piaţa neagră au inclus o reevaluare valutară majoră.

În orice caz, Iranul are în vedere posibilitatea de impune pedeapsa capitală pentru speculatori, în ideea în care ar putea menţine cursul în acest fel.
În plus, şeful sistemului judiciar al Iranului, ayatolahul Sadegh Larijani Amoli, a cerut miercuri impunerea pedepsei cu moartea pentru marii speculatori valutari.

Referindu-se la tulburările de pe pieţele de schimb valutar, el a avertizat că "în funcţie de importanţa de crimele lor, câţiva dintre corupţi pot fi executaţi", potrivit unei agenţii de ştiri, Mehr, ce furnizează informaţii pe surse.

De asemenea, Guvernul a anunţat că cetăţenii care părăsesc ţara pot cumpăra din sucursalele băncilor de stat care se află în aeroporturile internaţionale ale Iranului maximum 1.000 de dolari, aceasta după ce trec prin filtrele de control vamale.

Analiştii spun că rialul a pierdut teren în faţa dolarului şi a euro de-a lungul lunilor de ameninţări cu războiul şi a sancţiunilor suplimentare împotriva ţării. După ce preşedintele SUA, Barack Obama, a semnat noi măsuri împotriva băncii centrale a Iranului pe 31 decembrie, moneda iraniană a scăzut la un nivel fără precedent. De atunci, rialul şi-a redus valoarea la jumătate pe piaţa neagră.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite