Ariton vrea să încalce directivele europene din energie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Economiei, Ion Ariton, a declarat că Transelectrica ar putea fi acţionar la reactoarele 3 şi 4, dacă alte companii nu vor fi interesate. Însă acest lucru ar însemna o încălcare a directivelor europene din energie, care nu permit transportatorilor de electricitate să investească în unităţi de producţie.

În plin haos creat în jurul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, ministrul Economiei, Ion Ariton, vine cu declaraţii halucinante, dovedind lipsa unor cunoştinţe elementare despre sectorul energetic, pe care ar trebui să îl gestioneze, conform fişei postului.

Aceasta într-un moment în care companii din toată lumea sunt cu ochii pe noi, pentru a vedea următoarea mutare a statului în cel mai mare proiect de investiţii din istoria României, de peste patru miliarde de euro.

Citiţi şi Cum au cerut investitorii de la Cernavodă energie de la reactoarele 1 şi 2 şi reducerea participaţiei statului la 40%.

După ce investitorii privaţi au fugit unde au văzut cu ochii din acest proiect, Ariton susţine că statul român poate asigura investiţia prin forţe proprii. „Dacă nu vor veni alte companii putem continua singuri acest proiect, cu companii de stat precum Hidroelectrica, Transelectrica sau altele", a spus ministrul. Însă implicarea celor două companii în proiectul nuclear este practic imposibilă.

În primul rând, Transelectrica, fiind operatorul de transport şi sistem, nu are voie să participe la proiecte de producţie a energiei. Potrivit unor directive europene, activităţile din energie (producţie, transport, distribuţie şi furnizare) au trebuit separate încă din 2007, pentru a elimina problemele de concurenţă. 

Totodată, Hidroelectrica are propriul necesar de investiţii de peste un miliard de euro doar dacă ne referim la priorităţile zero, printre care hidrocentralele de la Tarniţa, Islaz şi Bicaz-Stejaru. Mai multe surse din Hidroelectrica, din Transelectrica şi din domeniul nuclear au declarat pentru „Adevărul" că nu s-a discutat niciodată până acum un scenariu în care cele două companii să investească în proiectul reactoarelor.

Atitudine de ministru

Prezent vineri la punerea în funcţiune a hidrocentralei modernizate Lotru-Ciunget, după această declaraţie Ariton a refuzat să răspundă jurnaliştilor care au vrut să se lămurească cu privire la implicarea acestor companii în proiectul nuclear. Când o ziaristă a încercat să pună o întrebare suplimentară, ministrul i-a întors spatele şi a plecat.

Deşi a fost gazda evenimentului, de aceeaşi lipsă a bunului simţ a dat dovadă şi Constantin Trihenea, directorul general al Hidroelectrica, el fiind la prima sa ieşire în public după preluarea funcţiei la 1 ianuarie. În timpul evenimentului, reprezentanţii presei au fost ţinuţi într-un ţarc foarte bine delimitat cu bandă alb-roşie.

Mai mult, după un discurs citit de pe nişte foi mototolite scoase din buzunar, din care oricum nu s-a înţeles nimic din cauza sonorizării proaste, Trihenea a plecat fără să declare nimic, deşi le promisese solemn ziariştilor că le va răspunde la toate întrebările.

Nuclearelectrica, pe bursă

Guvernul a reluat ideea listării la bursă a Nuclearelectrica. Surse din domeniu au precizat că decizia oficială va fi luată în perioada imediat următoare, iar procesul de listare ar putea fi demarat în această toamnă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite