Investitorii revin pe piaţa Europei de Est
0Indicatorii macroeconomici ai statelor din Europa Centrală şi de Est depăşesc constant, de anul trecut, aşteptările analiştilor. Datoria publică a Europei de Est este mai scăzută faţă de media zonei euro, prin urmare şi nevoia de refinanţare este mai redusă.
Europa de Est a reintrat în atenţia investitorilor, la un an după ce criza financiar-bancară din regiune a provocat o vânzare masivă a activelor deţinute pe această piaţă. Perspectiva asupra regiunii a fost afectată şi de dificultăţile Greciei de a-şi plăti datoriile, care a afectat încrederea şi în state care au un nivel mult mai redus al datoriilor.
Pacific Investment Management, administratorul unuia dintre cele mai mari fonduri de investiţii din lume, a anunţat că a cumpărat obligaţiuni emise de statul polonez, iar cea mai mare bancă europeană, HSBC a calificat acţiunile cotate la Bursa din Budapesta, drept o bună oportunitate pentru cumpărare.
Datoria publică este sub 60% din PIB
Obligaţiunile ceheşti, turceşti şi ruseşti vor aduce profituri mai mari, pentru că datoriile acestor state sunt aproximativ o treime din cele ale Greciei şi Italiei, conform Credit Agricole, cea mai mare bancă din Franţa, citată de Bloomberg. Ungaria, prima ţară membră UE care a primit ajutor din partea FMI, şi-a redus la jumătate deficitul bugetar faţă de 2006, iar Polonia a demarat vânzarea unor active de stat din care speră să obţină 10 miliarde de euro pentru reducerea datoriilor.
„A fost primul val de contagiune a regiunii, în care piaţa n-a făcut discriminări", consideră Agnes Belaisch, fost economist-senior la FMI. „Al doilea val, care deja se face simţit, diferenţiază statele în funcţie de performanţe", a adăugat ea.
Datoria publică a tuturor ţărilor din Europa Centrală şi de Est este sub 60% din PIB, Ungaria fiind singura care se plasează la media zonei euro. Datoria publică însumată a Ungariei, Republicii Cehe, Slovaciei, României şi Croaţiei este de aproximativ 200 de miliarde de euro, adică mai puţin decât datoria publică a Greciei (300 de miliarde de euro). Raportat la PIB, toate ţările din ECE, cu excepţia Ungariei, şi-au menţinut datoria publică sub 60% din PIB.
Zona euro nu şi-a redus deficitele
Datoria publică a Ungariei este de aproximativ 80% din PIB, adică exact media zonei euro. „Dacă adăugăm şi Polonia, datoria publică a întregii regiuni s-ar situa sub 400 miliarde euro, un nivel mai scăzut decât cea din Spania (estimată la 700 de miliarde de euro) şi reprezentând mai puţin de un sfert din datoria publică a Italiei (estimată la 1.800 de miliarde de euro)", explică Juraj Kotian, co-şef al Departamentului de Cercetare Venituri Fixe şi Macro pentru regiunea ECE al Erste Bank.
În schimb, la periferia zonei euro, problemele abia au început să fie recunoscute şi abordate", comentează Simon Quijano-Evans, şeful diviziei de strategie şi economie pentu pieţele emergente la Cheuvreux.