Investitorii nu mai cred în visul american

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele Unite ale Americii au căzut pe locul patru în preferinţele investitorilor, după ce mult timp au deţinut poziţia fruntaşă. Brazilia, China şi India au depăşit SUA în topul statelor considerate cele mai sigure pentru plasamente.

În numai trei luni, Statele Unite ale Americii au alunecat de pe primul loc pe a patra poziţie în topul statelor preferate de investitori, informează Bloomberg. Pentru poziţia fruntaşă se luptă acum China şi Brazilia, urmate de India. Un sondaj al Conferinţei Naţiunilor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare inversează locurile doi şi trei, plasând, de asemenea, China în fruntea clasamentului.

Speriaţi de criză, investitorii sunt mult mai precauţi cu plasamentele făcute. Profitând de aceşti factori, unele state emergente au reuşit să încline balanţa în favoarea lor. Cel mai bun exemplu este China, care a devansat Japonia, devenind a doua putere economică mondială.

Capital străin pentru state emergente

În primele opt luni ale acestui an, investiţiile străine în China s-au majorat cu 18,6% faţă de perioada similară din 2009. Astfel, în intervalul ianuarie-august, China a obţinut finanţări străine de 65,9 miliarde de dolari.

Din totalul investiţiilor străine directe realizate în 2009, 2,5% au mers către Brazilia. Anul acesta, ponderea va depăşi 3%, estimările băncii centrale anunţând capital străin în valoare de 38 de miliarde de dolari. India a atras, în intervalul ianuarie-iulie, investiţii străine de 12,5 miliarde de dolari.

Studiul realizat de Bloomberg are o marjă de eroare de 2,6% şi a cuprins 1.408 investitori, analişti şi brokeri. Mulţi dintre aceştia şi-au argumentat opiniile prin speculaţiile că Rezerva Federală, banca centrală a Statelor Unite, va interveni iar printr-un nou pachet de măsuri de stimulare a economiei.

Două treimi dintre cei intervievaţi consideră că Rezerva Federală va cumpăra iar obligaţiuni guvernamentale până la sfârşitul anului, iar 65% dintre respondenţi nu cred că această măsură va determina creştere economică.

Printr-o operaţiune similară, Banca Centrală Europeană (BCE) a cumpărat săptămâna trecută obligaţiuni în valoare de 323 de milioane de euro, în creştere faţă de săptămâna precedentă. De la iniţierea în luna mai a acestui program de ajutorare a statelor din zona euro, BCE a investit peste 61 de miliarde de dolari în obligaţiuni guvernamentale, informează „The Wall Street Journal".

Chiar şi aşa, locul patru în acest clasament plasează SUA pe cea mai bună poziţie dintre statele dezvoltate. „Cred că SUA îşi va reveni, dar nu în următoarele 6-12 luni", a declarat Thomas Knudsen, senior broker la OW Supply&Trading.

Oficial, Statele Unite ale Americii au ieşit din recesiune în iunie 2009, potrivit datelor Biroului Naţional pentru Studii Economice (NBER) publicate luni. Cu toate acestea, rata şomajului rămâne de 9,6%, iar numărul americanilor care au trăit anul trecut sub limita sărăciei a ajuns la 43,6 milioane, reprezentând recordul ultimilor 51 de ani. Doar luna trecută, băncile au executat 95.364 de ipoteci, potrivit datelor Realty Trac. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite