Investitorii nu mai au încredere în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lipsa de predictibilitate, dar şi a unor politici fiscale coerente îi face pe oamenii de afaceri să-şi închidă buzunarele, cel puţin până la sfârşitul acestui an. Încrederea investitorilor în mediul de afaceri din România s-a înrăutăţit semnificativ în această vară, după trei trimestre de evoluţie pozitivă.

În România, noile măsuri de austeritate vor împinge ţara într-o nouă contracţie economică în acest an. Părerea investitorilor despre mediul de afaceri s-a deteriorat pentru prima dată în acest an, potrivit unui sondaj realizat de Reuters şi OeKB Austria.

Citeşte şi: Riscurile absorbţiei reduse a fondurilor - "Nu mai cereţi bani că oricum nu ştiţi să-i folosiţi"

Analistul economic Laurian Lungu consideră că lipsa de predictibilitate a dus la neîncrederea investitorilor în mediul de afaceri. „Nu poţi schimba legile de pe o zi pe alta, după bunul plac. Trebuie să ai o oarecare predictibilitate, pentru că decizia de a investi într-o ţară nu se ia pe loc", susţine specialistul. Lungu spune că Guvernul trebuie să aplice nişte politici economice coerente, însă credibilitatea executivului este o „bubă" atunci când vine vorba de încrederea investitorilor.

El susţine că dacă Guvernul Boc aplică strategia FMI pe termen scurt, are avea şansa să-şi recapete încrederea investitorilor. „Este greu pentru actualul Guvern, dar nu imposibil, să recapete încrederea celor care investesc în România. Cert este că până acum n-am sesizat niciun element de redresare", conchide Laurian Lungu.

Indicele încrederii oamenilor de afaceri în economie a scăzut în România la 11 puncte în luna iulie, de la 18 puncte în aprilie, potrivit rezultatelor sondajului Reuters şi OeKB Austria.

România, la braţ cu Bulgaria

La nivelul Europei Centrale şi de Est, indicele a urcat de la 21 la 23 în aceeaşi perioadă, cele mai puternice îmbunătăţiri fiind înregistrate în Ucraina şi Rusia. De la -11 la 10, respectiv de la 25 la 35. Polonia, singurul stat din UE care nu a intrat în recesiune în 2009, continuă să fie bine văzută de investitori, urmată de Cehia şi Rusia după calitatea condiţiilor de afaceri, aşa cum sunt văzute de respondenţi.

Bulgaria a înregistrat de asemenea o deteriorare puternică a încrederii investitorilor în ultimele trei luni, similară cu cea a României, pornind însă de la o bază iniţială mai slabă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite