Investitorii nu dau doi bani pe Dior şi L’Oreal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După mai bine de o lună de la listarea pe piaţa românească de capital, jucătorii Bursei ezită să mizeze pe notorietatea mondială a celor două branduri de lux.

Începând din 31 octombrie, pe platforma unei secţiuni speciale a Bursei de Valori Bucureşti se pot tranzacţiona acţiunile unor emitenţi cu mare vizibilitate pe pieţele internaţionale, printre care se numără Christian Dior (simbol CDI), L'Oreal (OR), Danone (BN) sau Heineken (HEIA).

Acum, după mai bine de o lună de când s-a dat startul tranzacţiilor, observăm că acţiunile Christian Dior şi L'Oreal n-au atras nici măcar un investitor, ca şi în cazul Danone, în timp ce titlurile Heineken au avut o mică fluctuaţie, în urma câtorva tranzacţii. Care ar putea fi explicaţia?

Notorietatea, un argument... neinteresant

„În primul rând, trebuie spus că investitorii care doresc să dezvolte plasamente pe pieţele internaţionale nu au nevoie de acţiuni singulare, ei se îndreaptă mai mult către organismele de plasament colectiv, care lucrează cu indici sectoriali şi globali. Acţiunile singulare, chiar şi atunci când emitentul are o mare vizibilitate, sunt greu de urmărit şi investitorul trebuie să le «vadă» inclusiv în contextul legislaţiei ţărilor în care evoluează", ne-a declarat Nicu Gherguş, administratorul companiei de brokeraj Confident Invest. El a mai arătat că „este posibil ca Bursa de la Bucureşti să fi mizat chiar pe notorietatea acestor branduri, L'Oreal sau Dior, atunci când le-a adus pe piaţa românească, dar notorietatea este ultimul lucru pe care îl ia în calcul un investitor. În locul unor emitenţi arhicunoscuţi, cu o evoluţie incertă, este de preferat unul anonim cu potenţial mare de creştere". 

La aceeaşi secţiune a Bursei, începând din 23 noiembrie, se mai pot tranzacţiona şi acţiuni ale producătorului auto Daimler Crysler (simbol DAI). Până ieri, a avut loc o singură tranzacţie cu titluri DAI, preţul fiind menţinut la 147 de lei/acţiune.

"În locul unor emitenţi arhicunoscuţi, cu o evoluţie incertă, este de preferat unul anonim cu potenţial mare de creştere."
Nicu Gherguş
broker

ADVNWS20111205_0557
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite