Investitorii evită Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Companiile străine nu au încredere în eforturile UE de a-şi reveni pe plan economic. Afaceriştii din Asia şi din America prevăd că moneda euro se va prăbuşi în viitorul apropiat, iar planul de salvare a statelor europene cu datorii va eşua.

Doar 23% din investitorii străini intervievaţi de Bloomberg sunt de părere că planul de salvare elaborat de UE cu scopul de menţine moneda euro şi da a salva economiile statele membre ar putea avea succes. Un alt procent destul de semnificativ, de aproape 35%, prognozează că, în viitorul apropiat, o serie de state vor părăsi zona monedei unice.

Ceva mai optimişti sunt investitorii europeni, aproape 30 % dintre ei fiind de părere că regiunea are capacitatea de a-şi reveni şi că planul de salvare va avea efecte pozitive. Moneda euro şi-a pierdut din putere aproape invers proporţional cu eforturile UE de a dezamorsa criza datoriilor unora dintre membrii săi.

Euro a scăzut cu 17% în raport cu dolarul şi asta numai de la începutul anului, în timp ce indexul Europa Stoxx a scăzut cu 12 puncte în intervalul ianuarie-mai 2010. Ca efect, situaţia din ultimele luni i-a determinat pe 60% dintre cei intervievaţi de Bloomberg să susţină că moneda europeană va continua să scadă în raport cu cea americană.

Cei mai pesimişti investitori sunt cei americani. Concret, doar 14% din ei au încredere în piaţa economică europeană şi spun că ea se va redresa şi că moneda euro va supravieţui crizei. Un procent covârşitor, de peste 80% dintre managerii de companii participante la sondajul Bloomberg, susţine că Grecia nu îşi va reveni şi că guvernul elen va fi incapabil să ţină în frâu cheltuielile bugetare. „Suntem siguri că statul grec se va dovedi slab în gestionarea problemelor legate de datorii", afirmă Robert Knox, chief executive officer al Park City.

Spania şi portugalia, riscuri majore

Mai mult, 35% din respondenţi văd în Portugalia şi Spania două ţări care prezintă riscuri majore şi care, în curând, s-ar putea afla în situaţia Greciei. „Spania are un nivel ridicat al datoriei, o rată ridicată a şomajului, iar moneda euro este prea puternică pentru economia naţională. Toate acestea pot avea efecte extrem de grave pe termen mediu", precizează Alvaro Teixeira, şeful de operaţiuni în zona latino-americană la Prebon Canada Ltd. din Toronto.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite