Investitorii străini pun pariu că vor câştiga în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Climatul de afaceri de la noi este cel mai atractiv din Europa Centrală şi de Est Cu toate avertismentele şi notele proaste date de agenţiile internaţionale, ţara noastră domină topul

Climatul de afaceri de la noi este cel mai atractiv din Europa Centrală şi de Est

Cu toate avertismentele şi notele proaste date de agenţiile internaţionale, ţara noastră domină topul regional al celor mai bune destinaţii pentru banii investitorilor

Rezultatele ultimului sondaj realizat în rândurile investitorilor de către Thompson Reuters arată că România se situează pe primul loc într-un top regional al celor mai vizate state pentru investiţii, alături de Ucraina. Cele două ţări dispun de cele mai bune climate de afaceri din Europa Centrală şi de Est.

În cadrul sondajului, 14% dintre repondenţi s-au arătat interesaţi să investească în România, procentajul (maxim în regiune) fiind similar cu cel obţinut de Ucraina. Pe locurile următoare s-au situat Bulgaria, cu 10%, şi Rusia, cu 8%.

La coada clasamentului se află Estonia, Moldova (cu câte 1%) şi Letonia (0% din sufragii). Pe lângă noii investitori care s-au arătat interesaţi de cele patru ţări din top, şi companiile care desfăşoară deja activităţi în aceste state au în vedere extinderea operaţiunilor.

Estul, ferit de turbulenţele din Vest

Reamintim că, în ultima perioadă, mai multe agenţii şi organizaţii internaţionale de afaceri au arătat că România s-ar afla într-o "zonă de pericol" pentru investiţii, argumentând că potenţialul de refinanţare a datoriilor externe s-ar situa la limita capacităţii de plată.

Contrariul s-a văzut, însă, la sfârşitul săptămânii trecute, când eurobondurile lansate de România au fost suprasubscrise în proporţii neaşteptate.

Per ansamblu, sentimentul investitorilor rămâne pozitiv pentru Europa Centrală şi de Est, potrivit celor 400 de companii internaţionale care au participat la sondajul Reuters. "Repondenţii cred că economia Europei Centrale şi de Est va fi doar marginal afectată de turbulenţele financiare internaţionale.

Deşi ponderea părerilor optimiste s-a diminuat faţă de luna ianuarie, sentimentele rămân pozitive. O pondere de 43% dintre cei intervievaţi consideră că situaţia economică se va îmbunătăţi în regiune, faţă de 9% păreri contrare", au constatat autorii studiului. Răspunsurile reflectă intenţiile investitorilor de a-şi extinde investiţiile existente.

Rezerve faţă de sectorul bancar

În următoarele luni, circa 140 de noi proiecte de investiţii vor fi implementate în regiune, se arată în studiu. În ceea ce priveşte sectoarele de activitate, cel al asigurărilor pare a avea cea mai bună evoluţie, iar perspectivele sunt încurajatoare.

Referitor la sectorul bancar, investitorii au adoptat o atitudine mai rezervată, nu atât pe fondul evoluţiei instituţiilor locale, cât mai degrabă ca urmare a contextului internaţional.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite