Investitorii sofisticaţi mizează pe revenirea pe creştere a preţului aurului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marii jucători internaţionali cred că pe fondul crizei datoriilor suverane din Europa, pieţele de acţiuni vor continua să scadă, iar metalul preţios va aduce câştiguri semnificative.

După căderea de peste 20 de procente pe care preţul metalului galben a înregistrat-o de la maximele din septembrie, până la minimul ultimelor două luni, de 1923 de dolari pe uncie, marii jucători internaţionali se repoziţionează pentru revenirea acestuia pe creştere. 22 dintre cei 25 de analişti chestionaţi într-un sondaj realizat de Bloomberg cred că aurul va reveni pe trend crescător.

În ultima lună, peste 4200 de miliarde de dolari din valoarea pieţelor de acţiuni din întreaga lume a dispărut pe fondul temerilor privind escaladarea crizei datoriilor suverane din Europa. Ultima oară când investitorii sofisticaţi au mizat pe creşterea aurului, acesta a înregistrat o creştere de peste 21 de procente.  

În luna septembrie, investitorii în aur şi-au redus expunerea pe instrumente financiare care au ca activ suport aurul cu circa 17 tone, potrivit estimărilor făcute de aceeaşi agenţie de ştiri. În prima săptămână a luni octombrie însă, cumpărările de aur au fost de circa 8,7 tone, ceea ce ridică cantitatea deţinerilor acestora la circa 2.219 tone, mai mult decât au în rezervele de metal preţios deţinute de băncile centrale.

Iar acestea îşi continuă achiziţiile. Potrivit datelor publicate de Fondul Monetar Internaţional pentru luna august, băncile centrale din Thailanda, Bolivia şi Tadjikistan au cumpărat peste 18 tone de aur. "Există o cerere solidă pentru aur în formă fizică" a declarat pentru Bloomberg Mark O’Byrne, managerul unei instituţii financiare cu sediul în Dublin, care intermediază vânzarea şi cumpărarea de aur în formă fizică.

Traderii chestionaţi de Bloomberg sunt deasemeni "bullish" (ceea ce în termeni bursieri înseamnă că ei cred că preţul metalului preţios va creşte), pe cupru. Acesta a avut înregistrat un minim al ultimelor 14 luni pe data de 3 octombrie, ca urmare a temerilor că reducerea ritmului de creştere economică la nivel global, va afecta cererea.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite