Investitorii încep să-şi marcheze profiturile la Bursa de Valori Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La o săptămână de la creşterea agresivă, cu aproape 6,5% într-o singură şedinţă, titlurile celor cinci Societăţi de Investiţii Financiare (SIF) au resimţit, ieri, cea mai importantă

La o săptămână de la creşterea agresivă, cu aproape 6,5% într-o singură şedinţă, titlurile celor cinci Societăţi de Investiţii Financiare (SIF) au resimţit, ieri, cea mai importantă cădere, cu peste trei puncte procentuale. Corecţia înregistrată în sectorul financiar şi-a pus amprenta asupra întregii pieţe, titlurile companiilor listate coborând cu 0,80%, iar indicele BET depreciindu-se cu 0,68%.
"Atuurile care au stat la baza maximelor istorice, atinse de titlurile SIF în urmă cu două săptămâni, nu mai sunt de aceeaşi actualitate, fapt care a determinat o reacţie mai slabă la cumpărare pe aceste acţiuni", explică Alin Brendea, directorul de tranzacţionare al Prime Transaction. şi valoarea de tranzacţionare s-a diminuat faţă de şedinţa precedentă, ajungând, ieri, la 48,2 milioane de lei.
Cea mai mare scădere, cu 3,55%, a fost resimţită de acţiunile SIF Moldova (SIF 2), al căror ultim preţ de tranzacţionare a fost de 2,9900 lei/titlu, minimum atins pe parcursul sesiunii. şi titlurile SIF Transilvania (SIF 3) au pierdut peste trei puncte procentuale, ajungând la cursul de 2,9100 lei/acţiune. Acţiunile SIF Oltenia (SIF 5) s-au depreciat cu 2,86%, cele ale SIF Muntenia (SIF 4) cu 2,65%, iar titlurile SIF Banat Crişana (SIF 1) au coborât cu 2,76%. SIF Oltenia s-a impus ca valoare tranzacţionată, cu un rulaj de 11,4 milioane de lei. Tot ieri, SIF Muntenia a anunţat achiziţionarea unor titluri de participare emise de Fondul deschis de investiţii Active Dinamic, în valoare totală de 3 milioane de lei. Scăderile pe titlurile SIF s-au resimţit şi în evoluţia celorlalţi emitenţi. "În momentul în care deprecierile pe SIF-uri depăşesc 2%-3%, acestea se reflectă în toată piaţa", spune Brendea. Astfel, în sectorul bancar, titlurile BRD Groupe Societe Generale (BRD) au închis la cursul de 18,9000 lei/acţiune, după ce au atins un maxim de 19,2000 lei/acţiune. Acţiunile Băncii Comerciale Carpatica Sibiu (BCC) au ajuns la 0,5900 lei/titlu, după ce au oscilat între 0,6000 lei/acţiune şi 0,5850 lei/acţiune. În schimb, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au rezistat la pragul şedinţei precedente, de 1,0300 lei/acţiune.
În sectorul petrolier, titlurile Petrom (SNP) şi Rompetrol Rafinare Constanţa (RRC) au înregistrat deprecieri de până la un punct procentual. Astfel, acţiunile RRC au închis la cursul de 0,0870 lei/titlu (-0,46%), iar cele ale SNP la preţul de 0,5700 lei/titlu (-0,87%).
"Nu putem vorbi, încă, despre o corecţie a pieţei, ţinând cont de faptul că scăderile nu au avut loc pe volume foarte mari de tranzacţionare. Bursa a traversat o şedinţă în care, pe de o parte, investitorii şi-au marcat profiturile şi, pe de altă parte, au avut loc ajustări de cursuri în cazul acţiunilor care au crescut în ultima perioadă", este de părere directorul Prime Transaction.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite