Investitorii straini solicita guvernului modificarea Codului Muncii si a Codului Fiscal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

* Nu este de ajuns ca legislatia sa existe, ci trebuie sa se si aplice, sustin oamenii de afaceri straini * Credibilitatea sistemului juridic - pusa la indoiala

Reprezentantii principalilor investitori straini din tara noastra s-au intalnit, ieri, cu reprezentantii guvernului pentru a discuta despre masurile prioritare care trebuie luate in perioada urmatoare pentru asigurarea un mediu de afaceri performant si competitiv. In acest sens, presedintele Consiliului Investitorilor Straini, Jean-Pierre Vigroux, a subliniat necesitatea modificarii unor prevederi ale Codului Muncii si ale Codului Fiscal pentru a asigura un mediu de afaceri comparabil cu cel european. Pe de alta parte, reprezentantul Mesei Rotunde a Industriasilor Europeni, Antony Burgmans, a declarat ca Romania trebuie sa-si armonizeze legislatia cu cerintele economiei europene in perspectiva integrarii in Uniunea Europeana. "Contestam 6 articole din Codul Muncii, cerem predictibilitate si aplicarea efectiva a legilor fiscale si imbunatatirea sistemului juridic. S-au realizat unele progrese in acest domeniu, Codul fiscal fiind un bun exemplu, dar nu este de ajuns sa existe legislatie, ci trebuie ca aceasta sa se si aplice", a explicat Antony Burgmans. In ce priveste sistemul juridic, el a spus ca investitorii straini sustin ca unele hotarari sau decizii judecatoresti sunt adoptate incorect. "Este vorba de credibilitatea sistemului juridic, care este pusa la indoiala de investitorii straini", a mai spus Burgmans.
Prevederi legislative nediscriminatorii pentru oamenii de afaceri
Pentru imbunatatirea mediului de afaceri, Consiliul Investitorilor Straini a intocmit un set de recomandari pentru atragerea de investitori straini in Romania. Cele mai multe fac referire la Codul Muncii, care in opinia investitorilor straini cuprinde prevederi restrictive si neconforme cu economia de piata functionala. Principalele modificari la Codul Muncii se refera la eliminarea obligativitatii constituirii Fondului de Garantare pentru plata creantelor salariale, saptamana de lucru de 48 de ore ca medie calculata pe toata durata unui an calendaristic, simplificarea procedurilor de concediere a salariatilor si eliminarea salariilor suplimentare acordate angajatilor care accepta sa nu lucreze, simultan, la o companie concurenta. De asemenea, propunerile investitorilor se refera si la aplicarea prevederilor legislative nediscriminatorii pentru oamenii de afaceri, fara diferentieri la plata impozitelor etc.
Adrian Nastase: Reforma va continua chiar daca 2004 este an electoral
Raspunzand celor solicitate de investitorii straini, premierul Adrian Nastase a declarat ca se va incerca rezolvarea a cat mai multe din problemele ridicate in cadrul intalnirii si a afirmat in acest sens, citand o publicatie a Deutsche Bank, ca indicele de convergenta a Romaniei, din punct de vedere al relatiilor cu Uniunea Europeana, a crescut de la 59,3% la 63,3%. "Sunt unele dispozitii din Codul Muncii care nemultumesc, iar in acest sens vom discuta cu partenerii sociali si astfel sa gasim, gradual, anumite solutii", a spus Nastase. Totodata, el a spus ca sunt probleme si cu sistemul juridic, in sensul ca investitorii straini nu au incredere in deciziile judecatoresti. "Este important ca partenerii de afaceri sa stie care sunt proiectele pentru acest an si pentru anul viitor. Sa stie ca vom continua reforma economica chiar daca este an electoral, ca vom continua sa incurajam investitiile si ca vom oferi un cadru de functionare specific unei economii de piata functionala", a conchis premierul Adrian Nastase.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite