Investitorii la bursă vor beneficia de analize şi consultanţă financiară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

CNVM vrea să introducă o serie de reguli de natură să responsabilizeze brokerii

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) introduce reguli mai clare de organizare a activităţii caselor de brokeraj, precum şi modalităţi de gestiune a riscului şi de evitare a conflictului de interese.
Poate forţată de apropiata integrare în Uniunea Europeană, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) pare că îşi intră în mână. Recent, aceasta a publicat un proiect de regulament de natură să crească rigurozitatea şi calitatea serviciilor furnizate de casele de brokeraj. Astfel, Autoritatea vrea să introducă reguli clare privind organizarea activităţii societăţilor de brokeraj, precum şi serviciile de consultanţă pe care acestea trebuie să le furnizeze investitorilor.
"Chiar dacă pentru casele de brokeraj noile reguli introduse de CNVM presupun eforturi suplimentare, implementarea acestora reprezintă un pas important pentru consolidarea pieţei de capital", a declarat pentru Adevărul Răzvan Paşol, preşedintele societăţii de brokeraj Intercapital.
Costurile adoptării noilor reguli vor fi suportabile
La rândul său, Nicolae Gherguş, director executiv la Confident Invest, precizează că CNVM doreşte să aducă o responsabilizare mai mare în rândul societăţilor de brokeraj şi totodată creşterea gradului de protecţie a investitorilor printr-o reglementare mai detaliată a conflictului de interese. Brokerii au termen de graţie şase luni pentru implementarea noilor reguli.
Prin proiectul de regulament, CNVM detaliază modul prin care societăţile de brokeraj trebuie să evalueze şi să administreze riscul, să evite conflictele de interese ce pot apărea în cazul tranzacţiilor efectuate de către directorii, salariaţii sau alte persoane implicate în furnizarea de informaţii către societatea de investiţii.
"Noul proiect de regulament nu aduce multe lucruri noi, ci mai degrabă o detaliere a unor prevederi mai vechi", precizează Paşol.
Pentru casele de brokeraj, adaptarea la noile reguli presupune realizarea unor cheltuieli, însă nu foarte mari. "Costurile generate de implementarea noilor reguli vor fi suportabile pentru societăţile de intermediere pe piaţa de capital", afirmă Nicolae Gherguş.
Desigur, cheltuielile vor fi ceva mai mari în cazul societăţilor de brokeraj de dimensiuni mai mici. Cele afiliate băncilor deja funcţionează şi oferă servicii la "standardele" incluse în proiectul de regulament al CNVM.
Analiştii trebuie să folosească surse credibile
O importanţă foarte mare, atât pentru investitori, căt şi pentru societăţile de intermediere, prezintă detalierea activităţilor conexe de consultanţă şi analiză financiară. "Comisia stabileşte o serie de elemente ce trebuie introduse în rapoartele financiare şi recomandări, ceea ce dă sectorului un plus de seriozitare", precizează Paşol. Printre cele mai importante elemente pe care trebuie să le conţină o recomandare sunt separarea clară a faptelor de interpretări, aprecieri sau opinii proprii, prezentarea explicită a tuturor previziunilor şi nivelurilor de preţ. De asemenea, analiştii trebuie să utilizeze surse credibile sau, dacă sunt suspiciuni privind sursele, acestea trebuie indicate. Orice bază sau metodologie utilizată pentru evaluarea instrumentelor financiare sau a emitenţilor ori pentru stabilirea unui nivel de preţ trebuie menţionată în raportul de analiză.
În cazul în care o recomandare diferă de o alta pentru acelaşi instrument financiar sau emitent, în decursul unei perioade de 12 luni, analiştii trebuie să indice în mod clar modificarea apărută, precum şi data la care a fost făcută prima recomandare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite