Investiţiile statului, înghesuite în două luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul trebuie să aloce pe final de an pentru dezvoltare la fel de mult cât a alocat în cinci luni, ca să-și respecte angajamentele internaționale. Deşi la capitolul cheltuielilor cu bunuri şi servicii Executivul este în grafic, fondurile alocate investiţiilor în acest an sunt departe de ceea ce a promis.

Ca şi în anii anteriori, Cabinetul Boc a promis că va aloca în 2010 o sumă semnificativă pentru investiţii. Însă o comparaţie a datelor din proiectul de buget pe 2010 cu cel din 2011 arată că Guvernul taie sau amână masiv din investiţii, în ciuda promisiunilor, dar nu se atinge de achiziţiile de mobilier, cearşafuri, detergenţi şi alte consumabile. Ce ne arată execuţia bugetară pentru perioada ianuarie-octombrie 2010? În primele zece luni ale acestui an, cheltuielile de investiţii au însumat 22,5 miliarde de lei, respectiv 4,4% din PIB. Cele cu bunuri şi servicii (consumul intermediar) s-au ridicat la 23,4 miliarde de lei, adică 4,6% din PIB. Fondurile consumate deja în investiţii sunt cu mult sub cele stabilite în bugetul pentru 2010, unde Guvernul a alocat, generos, 35,2 miliarde de lei pentru acest capitol (6,5% din PIB). Nevoia de ajustare bugetară a dus la rectificarea negativă a acestui capitol, respectiv cu aproximativ 1,3 miliarde de lei. Astfel, Guvernul arată în sinteza bugetului pentru 2011 că investiţiile din acest an vor fi puţin mai mici, de 33,9 miliarde de lei. Chiar şi aşa, distanţa dintre cifrele trecute în raportul ce însoţeşte bugetul anului viitor şi realitatea la zece luni este imensă.

Cu alte cuvinte, Executivul spune că va cheltui, în ultimele două luni ale acestui an, nici mai mult, nici mai puţin de 11,4 miliarde de lei pe proiecte de investiţii. Adică suma pentru cinci luni. De remarcat că, în bugetul pe 2011, Guvernul spune că va aloca pentru investiţii mai puţin decât planificase iniţial pentru 2010, respectiv 35,1 miliarde de lei.

Lipsă de credibilitate

Pe modelul deja consacrat, Executivul promite şi pentru anul viitor reducerea cheltuielilor cu bunuri şi servicii şi creşterea celor de investiţii, deşi trendul ultimilor ani arată exact invers. Chiar dacă banii alocaţi pentru dotări au scăzut, reducerea s-a produs şi la capitolul dezvoltare, însă de fiecare dată pe final de an.   

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite