Investiţiile în terenuri vor genera profituri modeste faţă de anii trecuţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analiştii imobiliari susţin că, în acest an, preţurile se vor majora cu maximum 30%

2007 pare să fie punctul terminus al randamentelor spectaculoase de pe piaţa terenurilor. Dacă de mai bine de trei ani acest tip de proprietăţi îşi dubla valoarea de la an la an, analiştii pieţei imobiliare spun că, în următoarele luni, majorările de preţ nu vor depăşi 30 de procente. Vor exista însă şi numeroase proprietăţi ale căror preţuri vor "îngheţa".
Călin Clinciu, director de comunicare al companiei Euroest, estimează că "vom asista la creşteri ale preţurilor de 10% până la 30%. Însă, în bună măsură, preţurile pe acest segment al pieţei imobiliare vor stagna. Se vor majora cu precădere preţurile pentru acele terenuri situate lângă viitoare dezvoltări rezidenţiale sau de infrastructură." Călin Clinciu spune că, cel mai probabil, zona-vedetă din punct de vedere al numărului de tranzacţii va rămâne nordul Bucureştiului, dar, în linii mari, potenţialul de creştere al terenurilor din Capitală este unul limitat. "Probabil cele mai bune randamente vor fi date de terenurile din afara oraşelor. Aici, pe lângă criteriul locaţiei, contează foarte mult şi suprafaţa terenului scos la vânzare", afirmă reprezentantul Euroest.
Terenul scump sporeşte numărul navetiştilor
Narcis Gorea, analist imobiliar, crede că vom asista la o aşezare a pieţei terenurilor. "Până în prezent s-a investit masiv în terenuri, însă, de multe ori, s-au plătit preţuri mari pentru proprietăţi lipsite de potenţial. Valoarea terenurilor va fi influenţată dramatic de proximitatea unor dezvoltări legate de infrastructură, iar Autostrada Bucureşti-Braşov este un exemplu grăitor", spune Narcis Gorea.
Totodată, analiştii imobiliari apreciază că vor fi numeroase segmente pe piaţa terenurilor unde preţurile vor stagna. "Vor fi creşteri doar acolo unde preţul cerut pentru teren nu omoară proiectul dezvoltatorului imobiliar", spune Narcis Gorea. El mai afirmă că randamentele obţinute pe piaţa imobiliară românească tind să coboare către nivelul mediei europene. Şi unul dintre principalele motive pentru acest fenomen este preţul terenurilor care, în special în marile oraşe, a atins niveluri care fac neatractive eventuale dezvoltări. Rezultatul ar putea fi, crede Narcis Gorea, apariţia unui fenomen de masă nemaiîntâlnit până acum în România. Se va construi acolo unde terenul este încă relativ ieftin, adică la periferie, iar "hoardele" de navetişti, care îşi lasă maşina la staţia de metrou, ar putea fi noua realitate a Capitalei din următorii ani.
Şi un recent studiu al companiei Regatta făcea referire la dezamăgirea investitorilor cu privire la faptul că randamentul investiţiei în terenuri nu mai este acelaşi ca acum 2-3 ani, când fiecare an aducea cu sine o dublare a preţului. Investitorii deştepţi vor continua însă să câştige. Oferta relativ limitată de produse imobiliare de pe piaţa românească va conduce în continuare la o creştere a preţului terenului, însă nu la una generalizată. Specialiştii Regatta spun că zonele cele mai dinamice vor rămâne cele din Ilfov şi Bucureşti, dar se anunţă şi noi vedete ale tranzacţiilor cu terenuri, în special în apropierea unor oraşe precum Constanţa, Timişoara, Braşov, Iaşi, Cluj şi Galaţi.
Ce a adus nou prima săptămână postintegrare?
"Zilele acestea vorbim mai de grabă de aşteptări ale jucătorilor de pe piaţă decât de realităţi ale acestui an. Chiar şi aşa, imediat după 1 ianuarie, contrar oricăror raţiuni de ordin economic, proprietarii au început să ceară preţuri sensibil mai mari", spune analistul imobiliar Narcis Gorea. El oferă exemplul unui teren din nordul Capitalei, fără utilităţi, aflat într-o zonă inundabilă. Astfel, dacă în luna septembrie a anului trecut un metru pătrat costa 95 de euro, în decembrie s-a tranzacţionat şi pentru 120 de euro metrul. Surpriza a apărut în chiar primele zile ale anului. Acum, preţul pe metru pătrat cerut de proprietar este de 170 de euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite