Investiţiile în alte ţări aduc câştiguri fabuloase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un bucureştean a plătit impozit de aproape jumătate de milion de euro pentru venitul obţinut în afara ţării Românii nu sunt nici pe departe atât de săraci precum arată diferitele

Un bucureştean a plătit impozit de aproape jumătate de milion de euro pentru venitul obţinut în afara ţării

Românii nu sunt nici pe departe atât de săraci precum arată diferitele statistici internaţionale. Dovada vine chiar din sumele de câteva sute de mii de euro pe care o parte dintre noi, ce-i drept nu foarte mulţi, le plătesc la Fisc în contul impozitelor pe venit.

Un bucureştean, persoană fizică din sectorul 1, a plătit, anul trecut, în contul veniturilor obţinute din străinătate un impozit de 1,58 milioane lei, adică peste 450.000 euro. Adică, veniturile totale, obţinute în 2005, se ridică la cel puţin trei milioane de euro, dacă luăm în considerare o cotă de impozitare de 16%, fără a calcula niciun fel de deduceri. La unison, toţi experţii consultaţi de Adevărul spun că venitul obţinut de bucureştean este o sumă mare pentru oricine investeşte în afara graniţelor. Specialiştii în resurse umane şi analiştii financiari indică nenumărate domenii de activitate din care s-ar putea încasa aceste sume.

Bogan Baltazar, fost bancher şi actual consultant financiar, explică faptul că "această sumă s-ar putea obţine de către o persoană fizică din mari contracte de consultanţă, dar nu e însă exclus ca veniturile să provină şi din dobânzi". La rândul său, Rudolf Fedorovici, consultant în cadrul Advice Human Resorces, consideră că "veniturile ar putea reprezenta şi dividendele încasate în contul participării persoanei fizice respective la anumite societăţi".

Supremaţia avocaţilor şi a notarilor a fost spartă

Totodată, Dragoş Cabat, vicepreşedintele Asociaţiei CFA România, precizează că venitul de cel puţin trei milioane provine ori din vânzarea unei afaceri către un străin, ori dintr-un plasament financiar. Iulian Panait, preşedintele societăţii de consultanţă financiară KTD Invest, arată faptul că, pentru a obţine un profit de trei milioane de euro dintr-un plasament la Bursă, pentru anul 2005, ar fi fost necesară o investiţie de cel puţin trei-şase milioane de euro. "Un posibil plasament la care mă gândesc ar fi listarea Raiffeisen International în 2005, la care au participat foarte mulţi români, iar acţiunile au înregistrat un ritm de creştere de două cifre", adaugă Panait. În plus, mulţi români investesc în afara ţării în instrumente derivate sau în piaţa forex. "Dar nu vorbim de orice investitori, ci de unul experimentat", spune preşedintele KTD Invest.

"Mai mut ca sigur vorbim de o persoană publică care nu s-a putut expune şi a declarat integral veniturile obţinute. Cred că în realitate se obţin sume mult mai mari, care nu sunt însă declarate", spune Rudolf Fedorovici.

Încasarea acestei sume este o premieră, cunoscut fiind faptul că, în topul celor mai mari venituri, atât pe plan naţional, cât şi la nivelul Capitalei, pe primele poziţii se aflau până nu de mult avocaţii şi notarii. Potrivit situaţiei realizate de către Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) a Municipiului Bucureşti, între doi avocaţi din sectorul 1 care au plătit anul trecut impozite pe venit de 2,38 milioane lei, respectiv 997.000 lei, pe locul doi s-a "strecurat" această persoană, tot din sectorul 1 care a achitat în 2006 un impozit pe venit de 1,58 milioane lei. "Noutatea constă într-adevăr în faptul că supremaţia avocaţilor şi a notarilor în topul celor mai consistente venituri a fost "spartă" de această persoană care a obţinut venituri în străinătate", conchide Fedorovici.

Cele mai mari impozite pe venit plătite în Capitală

1. Avocat - 2.383.199 lei

2. Câştig din străinătate - 1.585.092 lei

3. Avocat - 997.491 lei

Notă: Statistică realizată de către Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) a Municipiului Bucureşti, la solicitarea Adevărul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite