Investitiile straine directe vor creste cu 30% fata de acest an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eliminarea in 2004 a facilitatilor pentru investitiile mai mari de 1 milion de dolari nu va afecta nivelul acestora Presedintele Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS), Marian Saniuta,

Eliminarea in 2004 a facilitatilor pentru investitiile mai mari de 1 milion de dolari nu va afecta nivelul acestora Presedintele Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS), Marian Saniuta, crede ca anul 2003 a fost din punct de vedere al investitiilor straine directe un an normal. Potrivit statisticilor BNR, in 10 luni nivelul investitiilor straine directe a ajuns la 1,3 miliarde de dolari. Mai mult, Saniuta crede ca 2003 poate fi considerat chiar un an bun, avand in vedere ca aceasta valoare reprezinta doar proiecte green-field care au fost demarate in acest an. Potrivit presedintelui ARIS, perspectivele pentru 2004 sunt incurajatoare.
- Cum caracterizati evolutia investitiilor straine directe din anul 2003?
- Statisticile arata foarte limpede - in conditiile unei conjuncturi internationale nefavorabile si a scaderii la nivel mondial a fluxurilor de investitii directe cu aproape 60 la suta in ultimii doi ani - ca in Romania asistam la cresterea fluxurilor nete de capital cu 20 la suta fata de 2002. Astfel ca, asa cum am prevazut, pana la sfarsitul anului, fluxul investitiilor straine directe va fi de 1,4-1,5 miliarde dolari, in conditiile in care o ramura importanta, respectiv fuziunile si achizitiile, adica privatizarile au fost afectate de conjunctura economica internationala. Ma refer aici la contravaloarea pachetului de 25% din actiunile BCR, care va intra in Romania in 2004.
- Care credeti ca ar fi principalele masuri care ar trebui luate in 2004 astfel incat Romania sa atraga un volum mai mare de investitii straine?
- Pentru companiile straine care vin sa investeasca in Romania nu numarul de zile in care se poate inregistra o firma este problema. Principalele probleme care trebuie rezolvate in scurt timp sunt legate de accesul la suprafetele de teren, utilitatile si crearea lanturilor pe orizontala de furnizori de echipamente si servicii. Companiile mari nu pot sa vina pe o piata unde nu au asigurate aceste lanturi la nivelul de calitate si de volum cerute de ei. Din acest punct de vedere ar fi bine sa facem o analiza in 2004 si sa vedem care sunt domeniile in care putem asigura asa ceva. Anul 2004 va fi un an de cotitura prin volumul sumelor investitiilor directe atrase in Romania. Aceasta pentru ca in 2004 se va continua procesul de privatizare a BCR, a sectorului energetic si a SNP Petrom. Acestea adunate, pe langa efectele de atractie pe care le creeaza Romania prin parcurile industriale, autoritatile locale si sectorul privat, ma fac sa spun ca anul 2004 va fi un an de cotitura, prin acest volum pregatind practic anul 2007.
- In acest moment puteti sa preconizati un nivel al investitiilor straine directe pentru 2004?
- Este greu sa lansez o cifra exacta, dar, avand in vedere cele spuse mai sus, as putea sa preconizez o crestere cu 20-30 la suta a valorii investitiilor atrase in 2003 fata de 2004.
- Puteti sa faceti o ierarhizare a primelor trei elemente care ii atrag pe investitori in Romania si a primelor trei care ii indeparteaza pe acestia?
- In ce priveste elementele care atrag investitorii in Romania, acestea sunt: piata regionala, costuri reduse - costul fortei de munca, costul terenurilor, costurile de productie (utilitati ieftine) - stabilitatea economica si politica si calitatea fortei de munca. Elementele care indeparteaza sunt: accesul la infrastructura (la reteaua de energie, gaze, apa), eficienta muncii - productivitatea muncii este un indicator care trebuie imbunatatit, existenta unor lanturi de furnizori pe orizontala.
- Anul 2004 va insemna pe de o parte eliminarea facilitatilor pentru investitiile cu impact semnificativ pentru economie (de peste 1 milion de dolari), iar pe de alta parte va fi un an electoral. In ce fel vor influenta aceste doua aspecte investitiile in 2004?
- Vom asista incepand cu 2004 la altfel de programe de sustinere a investitorilor. In acest sens, facilitatile locale vor juca un rol determinant, autoritatile locale vor putea sa reduca taxa anuala pe teren, ceea ce pentru inceput este foarte important, vor putea sa sustina investitorii prin infrastructura, prin formula de parteneriat public privat. Asadar, s-au creat niste instrumente care pot inlocui aceste facilitati care vor fi eliminate din 2004 si astfel investitiile sa nu fie afectate de aceasta schimbare. In ce priveste anul electoral, din moment ce asistam la cresterea sectorului privat, a impactului PIB, a impactului relational, comercial pe orizontala a sectorului privat, sper ca anul 2004 sa nu produca efecte majore in ceea ce priveste perceptia, in primul rand, a investitorilor, aceasta fiind insa sarcina clasei politice.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite