Investiţiile în promovare dau suflu turismului din Grecia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grecia a devenit, de câţiva ani, destinaţia turistică preferată din Europa şi Orientul Mijlociu nu numai pentru români, dar şi pentru germani, ruşi, englezi, sârbi, polonezi, unguri,

Grecia a devenit, de câţiva ani, destinaţia turistică preferată din Europa şi Orientul Mijlociu nu numai pentru români, dar şi pentru germani, ruşi, englezi, sârbi, polonezi, unguri, austrieci etc. Motivaţia este, pe de o parte, preţul deloc piperat al unui sejur în diferite staţiuni, mai ales în extrasezon. În acelaşi timp, şi îngemănarea de istorie, cultură şi peisaje naturale îi atrage pe turişti în acest tărâm de vis.
De la un capăt la altul, Grecia nu conteneşte să te uimească prin frumuseţea peisajelor, dar şi prin spiritul comercial al localnicilor din diferite zone, care trăiesc, în majoritatea lor, de pe urma turismului.

Corfu, oraş istoric cu privelişti de vis
şi pentru a simţi din plin ce înseamnă Grecia în toate ipostazele sale, un sejur pe meleagurile elene ar trebui să înceapă în insula Corfu, oraş citat pentru prima dată de Homer în Odiseea, şi care te încântă prin priveliştile de vis. Cu o populaţie de 110.000 de locuitori, Corfu primeşte anual mai bine de un milion de turişti din diferite colţuri ale lumii, încasările din această afacere ridicându-se la 100 milioane de euro. "Cei mai mulţi turişti care vin în Corfu sunt din Germania, Ucraina, dar şi din Europa", ne-a declarat prefectul oraşului, George Machimaris. Chiar dacă turismul este în floare, grecii nu uită că sufletul acestui comerţ îl reprezintă promovarea, motiv pentru care statul alocă anual 60 de milioane de euro pentru investiţii în promoţii. Bogat în istorie, Corfu a conservat caracterul veneţian al construcţiilor şi nenumărate monumente din secolele XV-XVIII, ceea ce face ca o plimbare pe străzile acestui orăşel să se transforme într-o adevărată lecţie de istorie.

350.000 de euro, pentru promovarea judeţului Pieria
De pe coasta Greciei Continentale şi până în provinciile nordice ale Eladei, infrastructura bine pusă la punct şi peisajul care ţi se deschide în faţa ochilor fac din călătoria de câteva ore bune cu maşina o adevărată încântare. şoselele care străbat munţii, grădinile de măslini de la poalele acestora, dar şi tufele colorate de leandri de pe marginea şoselelor îţi dau impresia că traversezi paradisul. Paralia-Katerini, oraş situat în judeţul Pieria, reprezintă următorul loc de oprire. Eleftheriadis G. Mouratios, secretar general al prefecturii din Pieria, spune că în această zonă cei mai mulţi turişti vin din România, Germania, Polonia şi Ungaria, dar şi din Algeria, Cehia, Rusia. şi aici, promovarea zonei ca destinaţie turistică reprezintă principalul motor al turismului. Numai în 2005, bugetul alocat s-a ridicat la 350.000 de euro. Dacă Paralia este un loc minunat pentru distracţie la maximum, Halkidiki reprezintă staţiunea ideală pentru relaxare şi distracţie, de data aceasta la cote mai reduse. Potrivit directorului general al companiei Romantic Travel, Mircea Poenaru, cei care preferă să viziteze Grecia în perioada de dinaintea sezonului de vârf sunt cei care nu doresc să îşi umple vacanţa numai cu plajă şi baia de mare, ci să şi viziteze diferite locuri sau să meargă la cumpărături.

Metsovo, oraşul din mijlocul munţilor
Pentru cei avizi de distracţie, Grecia înseamnă Paralia Katerini. Totuşi, pe drumul care face legătura între cele două zone total diferite este bine să poposiţi pentru câteva minute şi în Metsovo, sătuc în mijlocul munţilor, după cum arată şi numele. Situat la 1.200 de metri altitudine şi la 60 de km de cel mai apropiat oraş, Ioanina, Metsovo reprezintă o comunitate de aromâni ce păstrează încă vie limba vlahă. Chiar şi aici, în vârf de munte, turismul este principala sursă de venit a celor 5.000 de locuitori. Anual, Metsovo primeşte circa 20.000 de turişti, în sat existând 18 hoteluri. Potrivit primarului localităţii, veniturile totale rezultate de pe urma turismului sunt greu de cuantificat, dat fiind că majoritatea sunt afaceri de familie. Preţul unei nopţi de cazare variază între 40-100 de euro, 2% din încasările totale ale particularilor mergând către primărie. Deşi situat la altitudine, Metsovo primeşte turişti şi iarna, când zăpada poate atinge şi 4 metri înălţime.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite