Investiţiile israeliene domină în imobiliare, iar cele austriece - în petrol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Prezenţa israeliană este atât de pregnantă la Bucureşti, încât recepţiile hotelurilor şi restaurantele sunt pline de vorbitori de limbă ebraică. Zborurile de joi seară, pe ruta

"Prezenţa israeliană este atât de pregnantă la Bucureşti, încât recepţiile hotelurilor şi restaurantele sunt pline de vorbitori de limbă ebraică. Zborurile de joi seară, pe ruta Bucureşti-Tel Aviv sunt ticsite cu oameni de afaceri isralieni care merg acasă în weekend", scrie cotidianul britanic "Wall Street Journal", în ediţia sa din data de 4 octombrie a.c. Potrivit materialului citat, atunci când vine vorba de afaceri, "filialele companiilor cu sediul în Tel Aviv şi Haifa se ocupă de toate amănuntele, de la antamarea locului de cazare şi până la asigurări şi închirierea de maşini". Într-un clasament al ţărilor, după volumul investiţiilor directe din ţara noastră, Israelul ocupă locul 29.
Austriecii şi francezii, primii în topul investiţiilor
România nu reprezintă o oportunitate de dezvoltare numai pentru cetăţenii evrei. Austriecii, germanii, francezii, italienii, olandezii sau americanii conduc afaceri de mare anvergură în ţara noastră. Dacă e să ne referim la investiţiile celor peste 3.300 de companii austriece din ţara noastră, capitalul total subscris a atins valoarea de 1,9 miliarde de euro. Cele mai importante nume prezente pe piaţa locală sunt OMV, Raiffeisen Bank, Strabag, Porsche România, Brau Union, Bramac Baumit şi Wienerberger. Olandezii ocupă şi ei un loc de frunte, compania Unilever investind pe piaţa românească nu mai puţin de 100 milioane de euro. şi francezii sunt fruntaşi, peste 3.000 de firme cu capital francez fiind înregistrate la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului. Cel mai mare investitor francez în ţara noastră este Orange, cu 700 milioane de euro, urmat de Societe Generale (BRD), cu 350 milioane de euro, Lafarge Romcim, cu 320 milioane de euro, Renault-Dacia, cu 308 milioane de euro, Vivendi Environment, cu 89,5 milioane de euro, Carrefour, cu 80 milioane euro, dar şi Alcatel, cu 40,4 milioane de euro. Potrivit analiştilor, în general, investitorii francezi sunt interesaţi de companii scoase la privatizare, cele greenfield fiind mai puţin preferate.
Potrivit datelor Agenţiei Române de Investiţii Străine (ARIS), investiţiile israeliene directe însumează peste 24 milioane de euro, reprezentând capital total subscris la 2.982 de societăţi mixte cu participare israeliană. Principala investiţie israeliană greenfield, în curs de derulare, este construirea unei fabrici de lapte la Popeşti-Leordeni, în valoare de peste 45 milioane de euro, şi a unei ferme de vaci de lapte la Adunaţii Copăceni, aparţinând consorţiului de firme Tnuva Israel-Yoplait Franţa. O altă practică a israelienilor de a investi în România o reprezintă firmele off-shore. Datele ARIS arată că investiţiile indirecte realizate prin intermediul off-shore-urilor înregistrate în Olanda, Cipru, Grecia, SUA şi alte ţări însumează peste un miliard de dolari. "Totodată, se află în curs de derulare sau negociere investiţii israeliene indirecte, în valoare de peste 500 milioane de dolari", se arată într-un document al Ministerului Afacerilor Externe. Separat de acestea, numeroase firme şi cetăţeni israelieni, inclusiv cei cu dublă cetăţenie, au achiziţionat terenuri şi locuinţe de la persoane fizice din România.
Principalele domenii în care şi-au investit banii aceste firme sunt serviciile bancare şi asigurările, industria confecţiilor, construcţii, imobiliare, în speţă hoteluri, birouri, locuinţe, dar şi în industria alimentară, industria aeronautică, agricultură, prelucrarea lemnului şi alte sectoare industriale. În fapt, preponderenţa investiţiilor israeliene în piaţa imobiliară din România are o justificare pur obiectivă. "Atentatele care au avut loc în ultimii ani la Tel Aviv au determinat o reorientare a businessurilor din domeniu către estul Europei. Investiţiile s-au îndreptat către ţara noastră şi pentru că, aici, potenţialul de dezvoltare era foarte mare, în comparaţie cu ţări precum Ungaria, Cehia sau Polonia, unde piaţa s-a stabilizat", a declarat, pentru Adevărul, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, Florin Pogonaru.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite