Investiţiile în fonduri de acţiuni sunt mai puţin riscante decât cele la bursă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analiştii recomandă debutanţilor pe piaţa de capital efectuarea de plasamente în unităţi de fond

Odată cu creşterea nivelului de trai, românii încep să se întrebe în ce să mai investească banii. Este clar că depozitele bancare şi-au pierdut de mult atractivitatea, atât timp cât dobânzile, de multe ori, nici nu reuşesc să acopere comisioanele percepute de către bănci. În aceste condiţii, cei cu venituri ceva mai mari încep să se uite spre piaţa de capital şi, în special, spre investiţiile în acţiuni listate.
Pentru persoanele care nu au experienţă în domeniul financiar sau cunoştinţele în domeniu sunt superficiale, debutul pe piaţa de capital este indicat să înceapă cu plasamente într-un fond mutual. "Pentru investitorii care dispun de resurse financiare ceva mai mici şi nici nu au experienţa plasamentelor pe piaţa de capital sau nu lucrează în domeniul financiar, este recomandată investiţia în fonduri mutuale. Iar dacă doresc să beneficieze de randamentele de la bursă, pot opta pentru un fond pe acţiuni", a declarat, pentru Adevărul, Dorin Dănescu, preşedintele societăţii de administrare a investiţiilor Star Asset Management.
Acces facil pe alte pieţe de capital
Principiul de bază al funcţionării fondurilor deschise de investiţii este dispersia riscului, respectiv efectuarea de plasamente în mai multe instrumente financiare. "Diversificarea obligatorie a portofoliului fondului conduce la expunerea activelor acestuia pe un număr ridicat de emitenţi. Efectul direct este atenuarea impactului unor posibile evoluţii negative ale preţurilor Acţiunilor din portofoliu", a declarat, pentru Adevărul, Cosmin Păunescu, director general la SAI KD Investments România.
De asemenea, investiţiile fondurilor deschise se realizează în urma unor riguroase analize fundamentale efectuate de departamentele specializate din cadrul societăţilor de administrare a investiţiilor. "Administrarea unui fond deschis de investiţii presupune activităţi de investire, respectiv dezinvestire, în funcţie de evoluţia pieţei bursiere, managementul de portofoliu fiind realizat de către persoane specializate", precizează Păunescu. Un fond deschis de acţiuni poate oferi, prin portofoliul său, un acces facil către pieţe sau valori mobiliare la care investitorul individual poate ajunge mai greu. "Spre exemplu, în ţările dezvoltate sunt fonduri de acţiuni specializate în investiţii pe anumite regiuni geografice, şi anume America de Nord, Asia, Europa de Vest şi altele", afirmă Cosmin Păunescu. Nu în ultimul rând, un factor atractiv în funcţionarea unui fond deschis sunt costurile reduse, indicele de cost având în general valori lunare de 0,5-0,6%.
Comisioanele de administrare diferă de la un fond la altul
Desigur, investiţia în unităţi ale fondurilor de acţiuni comportă şi o serie de dezavantaje. "Randamentele unui fond de acţiuni sunt, în general, mai scăzute decât în cazul investiţiei directe la bursă, întrucât circa 20%-30% din activele fondului trebuie păstrate sub formă de cash, pentru eventuale răscumpărări", afirmă Dorin Dănescu. În plus, aceste fonduri merg în acelaşi ritm cu bursa. "Diferenţele dintre fonduri sunt date de experienţa administratorilor", precizează Dănescu.
În ceea ce priveşte comisioanele, administratorul unui fond percepe comision de subscriere, de administrare şi de răscumpărare. Potrivit lui Dorin Dănescu, comisioanele îi afectează doar pe cei care investesc în scop speculativ, adică efectuează răscumpărări de titluri la mai puţin de un an de la data subscrierii. Nivelul comisioanelor diferă de la o societate de administrare la alta.
În cazul celor percepute la subscriere, nivelul poate să varieze de la 0 la 10%. Un nivel ridicat al acestui comision reprezintă o măsură de protecţie. Astfel, dacă vine un investitor cu o sumă mare de bani, subscrierile acestuia ar putea destabiliza fondul. Dar un comision ridicat de intrare descurajează astfel de "mişcări".În concluzie, comparativ cu investiţiile realizate direct pe piaţa de capital, fondurile de acţiuni asigură diminuarea riscului, costuri reduse şi administrare profesionistă, realizată de societăţi specializate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite