Investitiile din energetica - baza interconectarii Romaniei la UCTE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialistii din sistemul energetic romanesc si-au facut bilantul activitatii in energetica din ultimii patru ani. Hidroenergeticienii, specialistii in termo dar si cei din ANRE si din transportul

Specialistii din sistemul energetic romanesc si-au facut bilantul activitatii in energetica din ultimii patru ani. Hidroenergeticienii, specialistii in termo dar si cei din ANRE si din transportul national al energiei, si-au dat intalnire la Sucursala Hidrocentrale Rm. Valcea, centrala Lotrisor. Vedete ale discutiilor au fost Transelectrica, prin faptul ca in 8 mai 2004 a fost interconectata la UCTE cu drepturi depline, dar si Hidroelectrica, cea care, prin anumite realizari, a facut posibila aceasta interconectare.
Hidroelectrica, noi capacitati de 166 MW
Prezent la intalnirea energeticienilor, Dan Ioan Popescu, ministrul Economiei si Comertului, a subliniat: "SEN este cel mai puternic sistem din fosta zona a doua sincrona UCTE, cu capacitati mari de reglaj - 1500 MW in centralele hidroenergetice mari si grupuri termoenergetice reabilitate. SEN se interconecteaza cu Ungaria, Serbia, Bulgaria si cu zona Burstin din Ucraina, prin 7 linii de 400 kV, insumand peste 7.000 MW. Astfel, din 23 septembrie 2004, comitetul director al UCTE a decis resincronizarea zonelor UCTE la 10 octombrie 2004. Resincronizarea s-a realizat prin conectarea liniei electrice de 400V Sandorfalva Ungaria - Arad Romania in statia 400 kV Arad, la ora 10,34. Interconectarea Romaniei la UCTE reprezinta, in fapt, integrarea sistemului energetic romanesc in Uniunea Europeana. Dar interconectarea nu reprezinta un succes al Transelectrica, ci un cumul de realizari din toate zonele sistemului - hidro, termo si nucleare. Acestea constau, in primul rand, in modernizari, dar si in cresterea capacitatilor de productie prin investitii. Hidroelectrica a investit in modernizari si reabilitari in valoare de 287 milioane de dolari in cele sase grupuri de la Portile de Fier I. Nuclearelectrica a investit 8.059 miliarde lei in 2003 si 11.283 miliarde lei in 2004 in realizarea Unitatii 2 de la Cernavoda. Electrica si-a modernizat reteaua de furnizare si distributie, atingand un nivel de 225,98 milioane dolari, iar Transelectrica si-a imbunatatit intregul sistem de transport national prin investitii de 330 milioane de euro. Deci, interconectarea sistemului energetic romanesc nu inseamna doar realizarile de necontestat ale Transelectrica, ci si sustinerea suta la suta a acesteia prin intregul sistem de productie a energiei electrice din Romania - Hidroelectrica, Termoelectrica si Nuclearelectrica. Instist inclusiv pe ideea ca importanta energeticii romanesti a fost reconfirmata la data de 9 noiembrie 2004, cand Transelectrica a devenit membru al ETSO, care asigura cooperarea europeana a operatorilor de transport si de sistem pentru dezvoltarea pietei de electricitate din UE". La randul sau, Traian Oprea, directorul general al Hidroelectrica, a insistat pe cresterea puterii instalate prin puneri in functiune a unor noi capacitati hidro. Astfel, intre 2001 si 2004, Hidroelectrica si-a crescut puterea cu 166,8 MW, insumand o energie de 548 GWh/an. Costurile s-au ridicat la 189 milioane de euro. Pentru 2001-2010, Hidroelectrica mizeaza pe o putere suplimentara de 1.900 MW, care ar reprezenta o energie de 4.730 GWh/an. Costurile s-ar ridica la valoarea de 2.189 milioane de dolari.
SH Rm. Valcea, 15% din productia hidro
Sucursala Hidrocentrale Rm. Valcea administreaza potentialul hidroenergetic al raului Lotru si al sectorului mijlociu al Oltului. SH Rm. Valcea are o putere instalata de 644 MW pe Lotru si de 473, pe Oltul Mijlociu. Pe ambele sectoare, SH Rm. Valcea produce 2.769,525 GWh/an, reprezentand 15% din productia de energie electrica in centralele hidro din Romania.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite