Investiţiile austriece în România - steguleţe verzi pentru UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu câţiva ani în urmă, românii erau catalogaţi de austrieci ca fiind nişte "mâncători de lebede". Luni, cu ocazia vizitei primului-ministru la Viena, cancelarul austriac, Wolfgang Schussel, a

Cu câţiva ani în urmă, românii erau catalogaţi de austrieci ca fiind nişte "mâncători de lebede". Luni, cu ocazia vizitei primului-ministru la Viena, cancelarul austriac, Wolfgang Schussel, a afirmat că "unificarea europeană nu este completă cât timp România nu este inclusă în UE", având în vedere că, "din punct de vedere geografic, istoric şi cultural, România aparţine Europei".
Declaraţia oficialului austriac constituie un semnal favorabil intrării ţării noastre în UE la 1 ianuarie 2007. Austria deţine până la vară preşedinţia Uniunii Europene şi nu trebuie uitat că sub autoritatea sa, în luna mai, se va prezenta la Bruxelles un raport hotărâtor cu privire la data aderării ţării noastre la structurile comunitare. "Relaţiile dintre România şi Austria beneficiază de un context favorabil la nivel politic şi economic, prin prisma investiţiilor austriece în România, dar mai ales datorită viziunii comune asupra extinderii Uniunii Europene în zona Balcanilor de Vest. Tocmai aceste conexiuni privilegiate mă determină să afirm că integrarea europeană a României va fi consolidată de preşedinţia austriacă", a declarat ministrul de resort, Anca Boagiu. Dar care sunt elementele care au transformat românii în europeni de "primă mână" din "mâncători de lebede"?
Austria este cel mai mare investitor din România
Statisticile arată că valoarea totală a capitalului subscris de companiile austriece în România a depăşit, după privatizarea BCR, patru miliarde de euro. Ca o paranteză, amintim că, în august, anul trecut, în cadrul întrevederii de la Salzburg a şefilor celor două guverne, cancelarul austriac i-a spus lui Tăriceanu că s-ar bucura dacă Erste Bank câştigă bătălia pentru BCR. La vremea respectivă, ştirea a provocat rumoare, mai ales că a venit în perioada în care preşedintele Băsescu a făcut prima declaraţie referitoare la "cercurile de interese" care se află în jurul guvernului. Tăriceanu a precizat atunci că promovarea intereselor economice ale investitorilor străini este o practică obişnuită în cancelariile statelor din care aceştia provin, dar nu înseamnă că el trebuie să ţină seama de ele, ci lasă legile pieţei să acţioneze. Erste Bank a câştigat BCR şi toată lumea a fost fericită, alăturându-se astfel altor afaceri de succes făcute în România de companiile austriece OMV, Siemens, Raiffeisen Bank, Brau Union, Henkel Austria, Bank Austria Creditanstalt etc.
RomâniA şi Austria vor continua afacerile de succes
"Interesul investitorilor austrieci faţă de piaţa românească a rămas nezdruncinat", a spus în urmă cu două săptămâni ambasadorul austriac la Bucureşti, Christian Zeileissen. Diplomatul străin nu a dat exemple concrete, ci doar a subliniat că şi în acest an vor fi investiţii austriece în România de sute de milioane de euro. Anul trecut, am exportat în Austria mărfuri de 760 milioane de euro (mai mult cu 6% faţă de 2004) şi am importat de 1,5 miliarde de euro (mai mult cu 21%). Principalele produse tranzacţionate au fost: maşinile, produsele electrice, din cauciuc şi metalice, instrumentele medicale, hârtia şi cartonul, confecţiile, lemnul etc.
La nivel guvernamental sunt câteva obiective de interes comun cum ar fi strategia de dezvoltare a zonei riverane Dunării, planul regional de avertizare şi intervenţie în cazul producerii unor dezastre naturale, Proiectul Nabucco (gazoductul de la Marea Caspică şi până în Austria), cooperarea în domeniile turismului şi agriculturii etc.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite