Investiţiile pe Bursă au luat o scurtă pauză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După recordurile înregistrate în ianuarie şi februarie, valoarea tranzacţiilor la Bursa de Valori Bucureşti a scăzut continuu în luna martie. Analiştii pieţei de capital sunt destul de

După recordurile înregistrate în ianuarie şi februarie, valoarea tranzacţiilor la Bursa de Valori Bucureşti a scăzut continuu în luna martie. Analiştii pieţei de capital sunt destul de sceptici şi spun că nici pentru perioada imediat următoare nu se întrevăd evoluţii spectaculoase ale volumelor zilnice de tranzacţionare. Este de aşteptat însă ca scăderile de preţuri să ajungă la o valoare critică, după care investitorii să înceapă din nou să cumpere, ceea ce va conduce la o revigorare a pieţei.
Unul dintre principalii factori care i-au determinat pe investitori să fie mai prudenţi în opţiunile lor este instabilitatea pieţei, provocată atât de anchetele interminabile de la Rompetrol, cât şi de noile reglementări privind pragul de deţinere la SIF-uri. La mijlocul lunii martie 2006, deputaţii au adoptat proiectul de ordonanţă care stabilea acest prag la 1% din capitalul social atât pentru deţinătorii individuali, cât şi pentru persoanele care acţionează concertat. Iar celor care deţin mai mult de 1% li s-a impus un termen-limită de trei luni pentru a-şi vinde participaţiile suplimentare. Situaţia I i-a nemulţumit în mod evident pe toţi actorii pieţei de capital, estimându-se o pierdere în valoare totală de 150 milioane de euro cauzată de această măsură. Până în prezent, situaţia creată atunci nu s-a limpezit, fapt care induce o prudenţă exagerată în rândul investitorilor.

Apatia se va prelungi şi în trimestrul II
În opinia brokerilor, şi al doilea trimestru va fi unul liniştit. "Nu avem aşteptări mari pentru perioada imediat următoare, dar pentru întregul an 2006 sunt semne bune. Experienţele anului trecut când creşterile exponenţiale din primele luni au fost urmate de scăderi abrupte în lunile care au urmat i-au determinat pe investitori să stea în expectativă şi în primăvara acestui an", ne-a declarat Răzvan Paşol, preşedintele societăţii de brokeraj Intercapital Invest. El a preconizat, în schimb, că scăderile cotaţiilor "vor atinge o masă critică, investitorii vor considera respectivele titluri ca având preţuri bune, şi atunci piaţa îşi va reveni într-o oarecare măsură". Despre ce titluri este vorba? Răzvan Paşol aminteşte de emitenţii din domeniile serviciilor, în special serviciile financiare şi cel petrolier şi, în general, "acele societăţi mari, solide, care atrag, de regulă, cel mai mult interes din partea investitorilor".

"Nu ne-am aşteptat la scăderi atât de mari în primul trimestru, dar cred că volumele tranzacţiilor le vor depăşi, în perioada următoare, pe cele de anul trecut "
Eugen Voicu, vicepreşedinte al Uniunii Naţionale a Organismelor de Plasament Colectiv

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite