Investiţii de 60 milioane de euro în industria viticolă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valoarea investiţiilor în viticultura românească şi în industria vinului va depăşi, anul viitor, 60 milioane de euro, aceasta fiind cea mai mare sumă alocată în acest domeniu după 1989.

Valoarea investiţiilor în viticultura românească şi în industria vinului va depăşi, anul viitor, 60 milioane de euro, aceasta fiind cea mai mare sumă alocată în acest domeniu după 1989.
Potrivit lui Claudiu Necşulescu, şeful Consiliului de produs pentru struguri, vin şi produse procesate, circa 20 milioane de euro sunt fonduri de la Uniunea Europeană pentru susţinerea şi modernizarea sectorului, în timp ce alte 20 milioane de euro sunt deja prevăzute în bugetul naţional de anul viitor pentru confinanţări şi alte modalităţi de susţinere. "Circa 20 milioane de euro reprezintă valoarea estimată a investiţiilor proprii pe care le vor face producătorii români", spune Necşulescu.
Companiile autohtone producătoare de vin se vor confrunta, anul viitor, cu o adevărată provocare, în condiţiile în care sunt aşteaptate creşteri masive ale importurilor de vin din Franţa şi Spania. Pe de altă parte, românii sunt concuraţi pe piaţa internă şi de producătorii moldoveni, scoşi de pe piaţa rusă şi care produc vinuri mai dulci şi mai tari, dar care nu respectă întotdeauna standardele europene. Ovidiu Gheorghe, director executiv la Patronatul Naţional al Viei şi Vinului, consideră că producătorii români se vor diferenţia pe piaţa europeană cu produsele de nişă, obţinute de soiurile DOC cu denumire de origine controlată.
Noua lege a viei şi vinului, care urmează să fie promovată în următoarea şedinţă de guvern, prevede pedepse mult mai aspre pentru producătorii care nu respectă normele de calitate. Potrivit lui Claudiu Necşulescu, multe contravenţii au fost trecute la infracţiuni, pedepsele au fost mărite, astfel că Inspecţia de stat în domeniul vitivinicol va deveni mult mai eficientă, atât în eliminarea contrafacerilor, cât şi în respectarea standardelor de calitate.
În a doua jumătate a anului viitor va funcţiona şi Institutul Naţional al Viei şi Vinului, construit după un model german, care ar urma să se ocupe de acţiunile de promovare. Claudiu Necşulescu spune că acest institut ar urma să fie finanţat în primă instanţă de la buget, urmând ca, ulterior, să existe finanţare mixtă: de la buget fonduri de la Departamentul de comerţ exterior şi de la Ministerul Agriculturii - şi de la producători. Directorul executiv al Patronatului Vinului crede că, din 2007, ar putea fi aplicată o taxă pe litrul de vin, care ar genera fonduri pentru acţiuni de promovare. Producătorii îşi doresc ca în acest sistem să participe şi comercianţii, "care pun adaosuri de 300% şi ar avea de unde", însă sunt sceptici privind aplicarea practică a acestor taxe.

Piaţa vinului, în cifre
n În acestă toamnă, producătorii se aşteaptă la un vin de bună calitate; producţia de struguri ar putea ajunge la un million de tone, din care 650.000 tone de viţă nobilă
n producţia de vin ar putea ajunge la 500 milioane l, după 300 milioane l anul trecut
n românii consumă 27 l vin/cap de locuitor, faţă de 40 l vin în Franţa. Cei mai mari consumatori de vin din Europa sunt belgienii, cu 67 l vin/locuitor pe an. Patronatele consideră că, în 2010, consumul intern ar putea ajunge la 40 l/locuitor.
n valoarea pieţei vinului pentru 2006 este evaluată la 450 milioane de euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite