Investiţii pe bani nerambursabili în sectoarele prioritare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Întreprinderile mici şi mijlocii care urmează să investească în sectoarele stabilite ca fiind prioritare pot accesa alocaţii financiare nerambursabile (AFN) dublate de un credit bancar. Acestor

Întreprinderile mici şi mijlocii care urmează să investească în sectoarele stabilite ca fiind prioritare pot accesa alocaţii financiare nerambursabile (AFN) dublate de un credit bancar. Acestor facilităţi, beneficiarul le va adăuga o participaţie din resurse proprii, în proporţie de cel puţin 15% din valoarea proiectului.
Sunt considerate ca fiind prioritare următoarele sectoare din economie: * industria textilă şi producţia de textile; * pielărie şi producţia de articole de marochinărie; * industria lemnului şi fabricarea produselor din lemn; * celuloză şi hârtie; * producţia de substanţe chimice, fibre sintetice şi artificiale; * recuperarea şi reciclarea deşeurilor metalice şi nemetalice (finanţatorii ne-au comunicat că acest domeniu va fi susţinut cu programe speciale şi după integrarea României în Uniunea Europeană); * maşini şi echipamente electrice; * industria mijloacelor de transport, respectiv producţia de piese şi subansamble auto. Banca Comercială Carpatica a fost selectată de către Agenţia Naţională pentru IMM şi Cooperaţie, în acest an, pentru derularea programului. Acesta are drept obiectiv central susţinerea investiţiilor realizate în sectoarele economice stabilite ca prioritare pentru creşterea volumului de activitate şi a competitivităţii IMM.
Alocaţia financiară nerambursabilă nu poate depăşi echivalentul în RON a 10.000 de euro, pentru întreprinderi nou-înfiinţate şi microîntreprinderi, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, şi, în acelaşi timp, nu poate acoperi mai mult de 60% din valoarea proiectului de investiţii. În cazul întreprinderilor mici şi mijlocii, AFN nu poate depăşi echivalentul în RON a 50.000 de euro şi nu poate acoperi mai mult de 60% din valoarea proiectului de investiţii. Finanţarea se va completa cu un credit bancar pe termen scurt sau mediu (maximum 5 ani), care va acoperi cel puţin 25% din valoarea proiectului, şi cu o contribuţie proprie a beneficiarului eligibil de minimum 15% din valoarea proiectului de investiţii în natură sau în numerar.
Pentru garantarea creditului, banca poate accepta valori financiare, bunuri imobile şi/sau mobile, bilete la ordin în alb, emise de clienţi în favoarea băncii, avalizate de terţe persoane, ca şi o garanţie reală mobiliară asupra soldului creditor al contului curent.
Dobânda se aplică doar pentru creditul bancar şi se calculează în funcţie de clasa de performanţă financiară în care se încadrează clientul. Se adaugă, astfel, BUBOR la 6 luni + 4,5% pentru clienţii încadrati în categoria A, + 5,5% pentru cei din categoria B, respectiv + 6,0% pentru cei din categoria de performanţă C.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite