China investeşte în fondul de salvare al zonei euro pentru a susţine ambele economii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

China ar putea participa la eforturile de soluţionare a crizei datoriilor printr-o investiţie de până la 100 miliarde de euro. Yuan Gangming, economist de la Academia Chineză de Ştiinţe Sociale consideră probabil ca sprijinul financiar al Chinei se va realiza prin intermediul Fondului European de Stabilitate Financiară (European Financial Stability Facility – EFSF).

Intervenţia chineză aduce beneficii, iar dezavantajele nu sunt semnficative. Ajutorul financiar va contribui la stabilizarea crizei, oferind totodată o rentabilitate a investiției care este favorabilă Chinei. Totodată, China își va îmbunătăți imaginea şi va căpăta un rol mai important în dezbaterile financiare globale.

Citeste aici cum influenteaza China criza zonei euro

Cele 100 miliarde de euro pe care i-ar investi China reprezintă un ajutor semnificativ pentru piaţă, dat fiind că reduce îngrijorările cu privire la intrarea în incapacitate de plată şi sporeşte încrederea investitorilor. „Va fi şi o investiţie sigură, fiindcă statele europene vor rămâne bogate. Acestea au împrumutat prea mult şi se află într-o dificultate temporară de a achita împrumuturile”, a spus Yuan Gangming, citat de Bloomberg.

China are cele mai mari rezerve valutare, în valoare de peste 2.000 de miliarde de euro şi a manifestat intenţia de a ajuta Europa, aceasta fiind principala sa piaţă de export. Yuan Gangming, care este şi cercetător la Centrul Universitar Tsinghua, unde studiază rolul Chinei în economia globală, consideră că investiţia iniţială a Chinei în fondul european ar putea fi de zeci de miliarde de euro, iar apoi ar putea creşte până la 100 miliarde de euro sau chiar mai mult. O altă opţiune ar putea fi investirea banilor în planul de salvare al Fondului Monetar Internaţional.

Atitudinea autorităţilor chineze

Wen Jiabao, premierul Chinei, a spus la întrunirea World Economic Forum, care a avut loc în septembrie în oraşul Dalian, că statul pe care îl reprezintă este dispus să acorde ajutor Europei, dacă U.E. respectă condiţia de a recunoaşte statutul de economie de piață al Chinei înainte de 2016, termenul limită impus de World Trade Organization.

Însă la o conferinţă de presă din 2 februarie la care a participat şi Angela Merkel, cancelarul Germaniei, prim-ministrul chinez a declarat că soluţionarea crizei datoriilor constituie o necesitate urgentă şi a lansat un apel către o mai mare cooperare internaţională. Fără a mai pune condiţia ca Europa să recunoască autonomia pieţei economice a Chinei, Wen Jiabao a spus că în China au loc discuții asupra modurilor de a se implica mai intens în soluţionarea crizei zonei euro.

Săptămâna trecută, prim-ministrul chinez şi Angela Merkel au vizitat provincia Guangdong, unde se află multe fabrici de piese electronice, pantofi şi jucării destinate exportului. Atunci Wen Jiabao a spus că a ajuta Europa este acelaşi lucru cu a ajuta China.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite