Introducerea noului Cod Fiscal da fiori oamenilor de afaceri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prevederile noului Cod Fiscal continua sa puna pe jar mediul de afaceri romanesc. La un seminar organizat de hebdomadarul "Saptamana Financiara", Ion Taban, consilier de stat in Ministerul de Finante,

Prevederile noului Cod Fiscal continua sa puna pe jar mediul de afaceri romanesc. La un seminar organizat de hebdomadarul "Saptamana Financiara", Ion Taban, consilier de stat in Ministerul de Finante, a incercat sa explice elementele care au stat la baza acestui proiect legislativ. Ca de obicei, vinovatul principal este FMI. Organismul international a impus Guvernului scaderea deficitul initial de 1,5%, la 0,4%, in conditiile introducerii cotei unice de impozitare. In urma unor negocieri acerbe, oficialii romani au reusit sa mai imbuneze finantistii fondului, acestia acceptand in cele din urma un nivel al deficitului de 0,7%. Alt element perturbator ar fi scaderea cursului de schimb dintre euro si leu. Anul trecut, la intocmirea bugetului pe 2005, s-a luat in calcul un nivel de 42.550 lei pentru un euro, numai ca intarirea monedei nationale a dus la scaderea cursului in jurul sumei de 37.500 de lei. La toate acestea, se adauga ambitia Guvernului de a tine inflatia la o cota joasa, precum si realizarea unei cresteri economice anuale de 6%. Incercand sa mai tempereze nemultumirea reprezentilor oamenilor de afaceri prezenti la seminar, Ion Taban a motivat graba cu care se incearca introducerea noului Cod Fiscal prin faptul ca "... este o masura de urgenta, care face parte din documentele necesare integrarii europene."
Noua impozitare, directa sau indirecta, va afecta intreaga populatie
Impunerea cotei de 10% asupra castigurilor obtinute pe piata de capital, pe piata finaciara sau pe piata imobiliara va afecta, in special, oamenii care au un standard financiar ridicat. Cu toate acestea, exista aici si o anume inechitate intre impozitarea castigurilor realizate de o persoana fizica si una juridica, in cazul profitului realizat pe piata de capital. De exemplu, daca un cetatean are un portofoliu cu 10 tipuri de actiuni si castiga doar de pe urma numai a unor anume tipuri de actiuni, iar la nivelul portofoliului el este falit, statul ii va lua totusi 10% din profitul realizat la tipurile de actiuni unde rezultatul este pozitiv. In schimb, in cazul unei societati detinatoare de actiuni, statul va lua 10% numai din profitul existent la nivelul intregului portofoliu, pe baza conturilor din bilant unde se scad pierderile din castigurile realizate pe piata de capital. Trecand peste aceasta anomalie legislativa, pentru unii muma, pentru altii ciuma, ajungem la impozitele care lovesc in toti cetatenii: accizele si taxele pe consum.
Accizarea utilitatilor, tutunului si alcoolului nemultumeste pe toata lumea
Secretarul de stat, Ion Taban, a incercat sa justifice cresterea preturilor la utilitati aruncand, voalat, o parte din vina si in spatele Guvernului Nastase. In opinia oficialului guvernamental, "fostii" au evitat sa opereze scumpiri intr-un an electoral. De aceea, actualul Executiv a crescut preturile cu doua transe in acest an: odata in contul lui 2004 si a doua oara, conform calendarului stabilit in documentele de integrare, pentru 2005. Cresterea accizelor, precum si instabilitatea generata de introducerea acestora cu 3 luni mai devreme decat era prevazut creeaza nemultumire si in randul producatorilor de tigari. Gilda Lazar, reprezentanta unei companii japoneze de prelucrarea tutunului, a fost foarte vehementa la adresa politicii puse in practica de Ministerul de Finante:" Aceasta faza de instabilitate fiscala generata de Guvern are efecte negative asupra companiilor producatoare de tigarete inferioare si favorizeaza doar cele 2 companii mari prezente pe piata romaneasca. Noi avem business-planuri elaborate pe 5 ani, iar aceste hotarari ni le dau peste cap. Accizele trebuiau introduse asa cum era prevazut initial, ca sa ne "pedepsiti" pe toti odata", a mai adaugat Gilda Lazar. Din surse neoficiale provin informatii care spun ca, din cauza cresterii accizelor, in ultima perioada contrabanda la tigari a crescut de la 5-6% la 9-10%.
Ministrul de stat, George Copos, considera ca bancile nu ajuta suficient mediul de afaceri
Ajuns la finalul seminarului din cauza sedintei din Parlament generata de criza ziaristilor romani captivi in Irak, vice-premierul Gheorghe Copos a tinut sa precizeze ca avem nevoie de un asemenea Cod Fiscal. Membrul Guvernului a mentionat ca principala problema pe care o are Romania in acest moment este echilibrarea balantei de plati externe si sprijinirea exportatorilor. "Bancile s-au imbogatit si este de datoria lor sa investeasca in capacitati de productie", a spus George Copos. Toate bancile sunt super-bogate, raporteaza sute de milioane de euro profit. Ele trebuie sa ajute productia, sa dea credite cu dobanda mica si sa nu mai tina miliarde de euro in depozite la BNR. Daca nu vom deveni competitivi, vom deveni un popor de angajati", a conchis ministru Copos.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite