Întreţinerea casei rupe buzunarele românilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cheltuielile cu încălzirea, utilităţile, combustibilii şi serviciile aferente locuinţei au ajuns în trimestrul I la o pondere de aproape 20% din bugetele familiilor.

În ultimii ani, ponderea cheltuielilor cu sănătatea, educaţia, cultura şi chiar hrana zilnică a rămas constantă în bugetele familiilor, dar ponderea întreţinerii locuinţei a crescut continuu.

În primul trimestru din fiecare an (când facturile la întreţinere ating cotele maxime), ponderea cheltuielilor cu întreţinerea a fost de peste 18,5%, însă în anul 2012 a ajuns la 19,7%, în condiţiile în care veniturile au fost în scădere, arată datele centralizate la Institutul Naţional de Statistică (INS). În termeni nominali, putem spune că românii au dat, în medie, mai mult de 440 de lei lunar numai pe întreţinerea locuinţei, având în vedere că totalul cheltuielilor lunare a fost de 2.245 de lei per gospodărie.

Criza a muşcat din veniturile familiilor

Faptul că în primul trimestru din acest an ne-am întors în recesiune s-a repercutat rapid şi direct asupra bugetelor de familie. Veniturile lunare ale gospodăriilor au fost în primul trimestru de 2.480 de lei/familie, faţă de 2.542 de lei/familie în ultimul trimestru din 2011, mai arată datele INS.

Venitul pe persoană a fost de 862 de lei (faţă de 884 de lei la finele anului trecut). Veniturile băneşti au fost de 1.976 de lei/familie, respectiv 687 de lei/persoană (faţă de 2.025 de lei/familie şi 704 lei/persoană în trimestrul IV din 2011). Pe lângă faptul că a crescut ponderea cheltuielilor cu întreţinerea locuinţei, în comportamentul de consum al populaţiei se mai poate remarca o scădere a ponderilor la îmbrăcăminte-încălţăminte, alcool şi tutun, transporturi, cultură şi educaţie.

A rămas constantă, la 40,8%, ponderea cheltuielilor cu alimentele

Altfel spus, românii şi-au cam rupt buzunarele plătind întreţinerea în lunile de iarnă şi au renunţat la cheltuieli amânabile, cum ar fi cele pentru educaţie, cultură, haine, chiar şi alcool-tutun.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite