Întreprinzătorii greci îşi mută afacerile în Bulgaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de întreprinzători greci şi-au mutat afacerile în Bulgaria, pentru a evita efectele crizei, de la impozitele şi asigurările sociale din ce în ce mai mari şi până la lipsa de securitate socială şi economică, relatează AFP, potrivit Mediafax.

"Mai deschidem o cafenea, sunt copleşit", declară Yannis Zois, cetăţen grec în vârstă de 46 de ani, coborând de pe bicicletă în faţa localului aglomerat de pe o stradă comercială din centrul oraşului Sofia.

Bărbatul, originar din insula Corfu din Marea Adriatică şi-a deschis prima cafenea la Sofia în urmă cu trei ani. Acum are deja trei. Zois face parte dintre sutele de mici întreprinzători greci care s-au refugiat în Bulgaria de la începutul crizei.

"Am profitat de această nişă în loc să plec la Atena, o junglă unde în domeniul meu sunt în stare să se mănânce unii pe alţii", explică acesta.

Circa 3.800 de întreprinderi greceşi au fost înregistrate fiscal în Bulgaria din 2011, faţă de 2.100 în anul precedent, potrivit Agenţiei guvernamentale de resort. Înainte de criză însă, nu erau decat câteva sute. "Interesul lor este de legat de impozitele şi asigurarea socială mai reduse şi stabilitatea economiei", explică aceasta.

În Bulgaria impozitul este de 10 la sută pentru întreprinzători, unul dintre cele mai mici din Europa. Capitalul necesar pentru înregistrarea unei întreprinderi este simbolic - un euro - iar mâna de lucru nu este nici pe departe atât de scumpă ca în Grecia.

"Chiar şi firmele fără probleme speciale preferă să se mute din cauza lipsei de securitate în Grecia", explică Christos Mouroutis, antreprenor în domeniul imobiliar şi al energiei regenerabile.

Grecia este în mod tradiţional printre cei cinci parteneri comerciali ai Bulgariei, unde un sfert din sectorul bancar este deţinut de băncile greceşti. După o scădere simţitoare în 2009, Bulgaria a reuşit în 2010 şi 2011 să readucă exporturile către Grecia la nivelul de dinainte de criză, de 1,5 miliarde de euro.



Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite