Intreprinzatorii, singuri in fata puhoaielor de apa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Daca oamenii mai primesc ajutoare de la stat sau de la oameni cu inima buna, intreprinzatorii au stat singuri in calea apelor. Daca nu s-au asigurat, si multi n-au facut-o, nimeni nu-i poate

Daca oamenii mai primesc ajutoare de la stat sau de la oameni cu inima buna, intreprinzatorii au stat singuri in calea apelor. Daca nu s-au asigurat, si multi n-au facut-o, nimeni nu-i poate despagubi pentru pierderile lor.
In Neamt, constructorii si-au injumatatit activitatea
Seful patronatului IMM- urilor din Neamt e constructor. "Pana acum a fost un potop. N-am facut o cuantificare a pagubelor, nici n-am avut timp si ne asteptam si la alte pagube", explica Dan Popa, directorul Izohart. Timpul de munca a fost redus la jumatate. Pentru constructii, vara e un sezon plin. Cu exceptia acestui an, cand ploile ii obliga pe constructori sa stea. "In lunile de vara am lucrat cam 40 la suta", explica Popa. In opinia sa, efectele inundatiilor sunt grave pentru ca se construieste aiurea, fara norme, fara a respecta standarde minime de siguranta. "Sunt constructor cu state vechi. Nu se apreciaza notiunea de vehiculare a apelor, incepand cu construirea de santuri, rigole si podete, care ar reduce foarte mult efectele inundatiilor, ca sa nu mai spun de strategia guvernelor care se succed. Notiunea de rigola a devenit o notiune teoretica". "Nerespectarea normelor din constructii face ca efectele fenomenelor meteorologice sa fie dezastruoase", conchide Dan Popa. In Bacau, desi apele s-au retras, subsolurile blocurilor sunt pline ochi. Viorel Rati, seful patronatului IMM-urilor din Bacau, spune ca inundatiile au avut la baza si anumite greseli care s-au facut de catre cei care administreaza hidrocentralele. "Nu trebuia sa-i prinda cu ape in lacurile de acumulare, s-au trezit cu lacurile pline si au dat drumul la apa in prostie". Rati, seful unei companii producatoare de fruncte, Fructex SA, care administreaza 150 de ha, spune ca pagubele firmei sale se ridica la 2 miliarde de lei. O treime din firma. Culturile au fost asigurate, dar nu in totalitate. "Din pacate, s-a inundat ceea ce nu am avut asigurat", ne-a explicat dl. Rati. Pe de alta parte, producatorii au si pagube directe, dar sunt si pagube care urmeaza. Pentru ca nu poti sa intri cu utilajele sa recoltezi fructele. De exemplu, Ceravis, un producator de visine, care acum sunt in parg, nu le poate recolta. Si producatorii din industria lemnului sunt afectati.
In Vrancea, 25 la suta din economia judetului este afectata
In Vrancea, cele mai multe firme care au fost lovite de ape sunt in zona de munte. Raurile Naruja si Zabala, afluenti ai Putnei, au produs cele mai mari pagube firmelor de exploatarea si prelucrarea lemnului. Un sfert din companiile mici si mijlocii din judet activeaza in industria lemnului, spune Ion Roman, seful patronatului IMM-urilor din judet. "Multi sunt descumpaniti pentru ca apele au luat ateliere intregi, utilaje, depozite de busteni si cherestea. Nici macar 5 la suta din utilaje nu sunt asigurate. Oamenii se gandesc sa se dezvolte, sa-si ia utilaje, sa se capitalizeze, considera Ion Roman.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite