Intreprinzatorii se plang ca nu ajung la banii guvernamentali

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Micii intreprinzatori se plang de lipsa de informatie, la timp, despre programele cu finantare guvernamentala ale Agentiei Nationale pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC). Ei

Micii intreprinzatori se plang de lipsa de informatie, la timp, despre programele cu finantare guvernamentala ale Agentiei Nationale pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC). Ei spun ca afla de programe, dau telefon la Agentie, apoi li se spune sa astepte pana programele devin operationale. Dupa care incep sa-si pregateasca actele, iar cand le-au finalizat, afla din presa ca s-au terminat si banii programului. Gheorghe Marinoiu, director general la SC Maxim, o companie de comert exterior, sustine ca exista o anumita lipsa de transparenta - ''informatia este, dar nu pentru toata lumea''. ''Sunt informatii, apar pe site-ul Agentiei, dupa ce apare pe site in cateva zile programul s-a inchis si nu mai sunt locuri''. Nicolae Comanescu, presedintele unei companii de constructii, Athenaeum Construct, spune ca si el a incercat sa acceseze programe cu finantare guvernamentala, dar fara a reusi. Incearca si anul asta sa acceseze programul pentru investitii. ''Am cerut datele si mi s-a spus sa asteptam, ca acum se lucreaza la proceduri cu banca (n.r. - Finansbank). Sa nu se-ntample ca la celelalte programe, cand primim datele s-au terminat locurile", afirma intreprinzatorul. Programele derulate de ANIMMC sunt suprasubscrise si banii se termina in cateva saptamani, afirma Peter Milford, coordonatorul Proiectului PHARE de asistenta pentru IMM-uri. Oficialul european considera ca pentru a cheltui eficient banii statului este nevoie de o abordare mult mai selectiva. ANIMMC are in acest an un buget de 1.070 miliarde de lei vechi, de patru ori mai mare ca in anii trecuti, ceea ce i-a permis sa lanseze 21 de programe pentru sprijinirea micilor intreprinzatori, din care cinci sunt programe relativ bine capitalizate. Totusi, pana la un buget de 0,2 la suta din PIB, cum prevede legea, mai e cale. Pana acum s-au terminat banii Programului pentru dezvoltarea activitatii de export si cei pentru educarea si informarea comerciantilor.
Agentii pentru IMM-uri la Constanta, Craiova, Iasi si Timisoara
Agentia Nationala pentru IMM-uri va infiinta patru oficii teritoriale, care vor urma sa aduca informatia la nivelul comunitatilor locale de intreprinzatori. Conform Regulamentului de organizare, oficiile teritoriale ale ANIMMC urmeaza sa faca bazele de date cu IMM-urile din zona, sa acorde consultanta pentru accesarea programelor derulate de Agentie, sa dinamizeze procesul de informare a intreprinzatorilor vizavi de integrarea europeana, sa faciliteze accesul intreprinzatorilor la sistemele electronice de tip e-guvernare si e-business. De asemenea, impreuna cu agentiile de dezvoltare regionala, centrele teritoriale ale ANIMMC vor realiza un sistem de centre EURO INFO, care vor informa intreprinzatorii asupra evolutiilor din mediul de afaceri. Deocamdata, cele patru centre urmeaza sa-si caute sedii si personal, dar momentul cand acestea urmeaza sa devina operationale depinde de banii asteptati in toamna, la preconizata rectificare bugetara.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite