Intreprinzatorii acuza mediul de afaceri, dar raman optimisti pentru viitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un sondaj realizat de Consiliul National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii in randul a 1.400 de intreprinzatori arata ca 51,7 la suta din acestia sunt optimisti cu privire la modul cum va

Un sondaj realizat de Consiliul National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii in randul a 1.400 de intreprinzatori arata ca 51,7 la suta din acestia sunt optimisti cu privire la modul cum va evolua mediul de afaceri din Romania in 2005. Chiar daca la acest moment mediul de afaceri evolueaza "stanjenitor" pentru 44,6 la suta din ei, iar 30 la suta din ei caracterizeaza evolutia actuala a mediului de afaceri ca neutra. Cele mai mari dificultati intampinate de IMM-uri sunt fiscalitatea excesiva (numita de 66 la suta din intervievati) si birocratia (65 la suta). Alte probleme sunt accesul dificil la credite, intarzierile la plata facturilor, scaderea cererii interne, coruptia, dobanzile ridicate, controalele excesive. Numai 18 la suta din intreprinzatori sunt deranjati de concurenta produselor din import. Pentru anul in curs, intreprinzatorii considera ca principala oportunitate de dezvoltare a afacerilor este cresterea vanzarilor pe piata interna, numita de 64 la suta din intreprinzatori. Alte oportunitati sunt asimilarea de noi produse sau penetrarea pe noi piete.
Deprecierea euro si birocratia sunt principalele probleme ale companiilor straine
Cea mai mare parte a participantilor la un sondaj realizat de Gallup Romania sunt optimisti in ceea ce privesc vanzarile si profitabilitatea firmelor pe care le conduc. Peste 40 la suta din directori cred ca nu doar vanzarile, ci si profitabilitatea companiei va creste in urmatoarele 12 luni. "Optimismul se poate explica prin experienta trecuta a acestor firme, care arata ca acestea au inregistrat pana acum vanzari si profituri in crestere", a afirmat Alexandru Toth, director de cercetare in cadrul Gallup Romania. O alta explicatie ar putea consta in sperantele managerilor romani legate de evolutia generala a economiei romanesti pe care o estimeaza drept pozitiva. Aproape jumatate din participantii la sondaj sunt increzatori ca in urmatoarele 12 luni economia romaneasca va creste si doar 14 procente cred ca economia va cunoaste un trend descrescator. Problema cea mai mare cu care se confrunta managerii companiilor cu capital strain din Romania este deprecierea monedei euro. De asemenea, fluctuatia cursului de schimb este vazuta de 26 la suta din intervievati ca principalul factor cu efecte negative asupra profitabilitatii viitoare a companiei. Birocratia si instabilitatea legislativa apar pe urmatoarele locuri in clasamentul principalelor "ingrijorari" ale directorilor din firmele straine existente in Romania, in proportie de 20, respectiv de 14 la suta. O alta problema cu efecte negative pentru companie este in viziunea a 10 la suta din managerii intervievati adoptarea normelor Uniunii Europene din domeniul in care activeaza firma respectiva. Sondajul a fost realizat in perioada 16-31 mai 2005, pe un esantion de 512 persoane din conducerea unor firme cu cel putin 25 la suta capital strain.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite