Intram in iarna fara bani si cu prea mult carbune pe stoc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iarna care vine ne va costa 70.000 de miliarde lei. Batalia se da pe incasari si pe recuperarea marilor datorii energetice. Pentru aceasta, se iau masuri extreme, precum demiterea de directori. O mare

Iarna care vine ne va costa 70.000 de miliarde lei. Batalia se da pe incasari si pe recuperarea marilor datorii energetice. Pentru aceasta, se iau masuri extreme, precum demiterea de directori. O mare problema o reprezinta si superproductia de energie hidro si tragerea carbunelui pe dreapta.
Directorii vor plati cu capul facturile neincasate
Pentru iarna care vine, industria energetica se confrunta cu lipsa resurselor financiare pentru achizitionarea de combustibili si surplusul de carbune datorat supraproductiei de energie hidro. Ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, continua sa-i forteze pe directorii companiilor energetice sa grabeasca incasarea facturilor. ,Au termen sa incaseze facturile din 2004 si 2005 pana la 1 octombrie. Acesti directori care nu respecta aceasta data vor fi destituiti fara discutie", ne-a de-clarat, ieri, ministrul Seres.
Energia ieftina nu se regaseste in pret
Alte surse oficiale din MEC ne-au dezvaluit, ieri, ca toti producatorii pe carbune au mari probleme generate de miscarea productiei. ,Stocurile de carbune sunt refacute in totalitate. Lignitul este, deja, in surplus. Sunt perioade in care, datorita productiei mari de energie hidro, cazanele pe carbune se opresc", ne-au declarat sursele citate. Asa stand lucrurile, nu ar trebui sa se ieftineasca energia electrica la consumatori? Nicolae Opris, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare a Ener-giei Electrice - ANRE, zice ca nu. ,Pretul se modifica din 6 in 6 luni. Am facut modificari la 1 iulie si vom face si la 1 ianuarie", sustine Opris. Cum ener-gie hidro, ieftina, am avut si inainte de 1 iulie, in mod normal, energia electrica ar fi trebuit sa se ieftineasca. Si aici, presedintele ANRE ne-a demonstrat ca rationamentul este gresit: ,Dovada, a trebuit sa scumpim cu 5,5%, nu sa ieftinim".

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite