Interzis băncilor la majorarea comisioanelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputaţii din Comisia de Buget-Finanţe au limitat, ieri, libertăţile instituţiilor de credit, prin mai multe amendamente. Cele mai multe dintre modificările aduse Ordonanţei 50/2010 sunt în favoarea clienţilor băncilor şi vizează comisioanele la credite.

Membrii Comisiei Buget-Finanţe din Camera Deputaţilor au continuat ieri dezbaterile pe Ordonanţa 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori şi au adus o serie de modificări prevederilor legate de comisioane.

Cele mai multe dintre ele sunt în favoarea românilor care au contractat credite. Astfel, se interzice băncilor, la articolul 35, litera a, să majoreze nivelul comisioanelor, al tarifelor şi al oricăror speze bancare aferente contractului, cu excepţia costurilor impuse prin legislaţie.

Iniţial, Asociaţia de Leasing Bancar a adus un amendament potrivit căruia este interzisă „majorarea unilaterală", bancherii susţinând că fără sintagma „unilaterală" se îngrădeşte dreptul la restructurare al consumatorului aflat în dificultate.

De asemenea, s-a stabilit că băncile nu au voie să introducă şi să perceapă noi comisioane şi tarife, cu excepţia costurilor specifice unor servicii suplimentare sau produse bancare, neprevăzute în contract şi care nu erau oferite consumatorilor la data încheierii acestuia. Formularea „servicii suplimentare sau produse bancare" a fost introdusă pentru a permite bancherilor să poată restructura credite.

Amendamentul bancherilor, respins

Unul dintre amendamentele aduse de Asociaţia Română a Băncilor, la articolul 35, litera d, din Ordonanţa 50, viza interzicerea perceperii unui comision de retragere pentru sumele trase din credit, cu excepţia cazului în care retragerea sumelor de bani din credit se realizează prin intermediul unui instrument de plată, card de credit/debit.

Amendamentul a fost respins în unanimitate de membrii Comisiei, astfel încât se interzice perceperea comisionului de retragere pentru orice sumă trasă din credit.

Membrii Comisiei au stabilit ca băncile să nu poată percepe comision nici în cazul în care clientul doreşte schimbarea datei de scadenţă a ratelor sau schimbarea garanţiilor, în condiţiile în care consumatorul plăteşte toate costurile aferente constituirii şi evaluării noilor
garanţii. 

Perioadă de graţie pentru clienţi

Deputatul PSD, Mugurel Surupăceanu, a adus un amendament la articolul 35 al Ordonanţei 50 astfel încât, la cererea scrisă şi motivată a consumatorului, banca să accepte suspendarea contractului de credit în baza unui act adiţional semnat de ambele părţi contractante, atunci când clientul se confruntă cu probleme precum şomaj sau reducerea veniturilor care au stat la baza analizei dosarului de credit.

Clientul trebuie să prezinte lunar documente justificative, suspendarea poate fi de minimum o lună, solicitată o dată sau de mai multe ori, dar să nu depăşească prin cumul perioada de 12 luni. După ample dezbateri şi mai multe variante propuse pe amandament, nu s-a ajuns la un consens. Discuţiile pe amandamentele aduse Ordonanţei 50 vor continua şi astăzi.

"Să vină cineva să ne spună că de mâine restructurăm toate creditele înseamnă că nu mai avem niciun drept asupra afacerii noastre."
Radu Gheţea
preşedintele ARB

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite