Intercontinental îşi lasă managementul pe mâna americanilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Intercontinental Bucureşti, cel mai mare hotel de cinci stele din Capitală, va avea un nou general manager, impus de lanţul american Intercontinental International, în urma schimbării tipului de

Intercontinental Bucureşti, cel mai mare hotel de cinci stele din Capitală, va avea un nou general manager, impus de lanţul american Intercontinental International, în urma schimbării tipului de contract, din franciză în management.
Americanii vor intra, până la sfârşitul acestui an, "în drepturi depline", urmând să stabilească cine va fi noul responsabil cu managementul instituţiei de turism.
"Eu voi pleca în mod sigur, dar încă nu s-a stabilit cine va veni în locul meu", a declarat pentru Adevărul elveţianul Hans Rudolf Rutti, actualul general manager al unităţii. Acesta este primul director general străin al hotelului bucureştean, după ce l-a înlocuit în această funcţie pe omul de afaceri Viorel Păunescu, unul dintre acţionari. Rutti a precizat că se va întoarce în Elveţia, unde va prelua conducerea unui hotel independent. Hotelul bucureştean deţine franciză Intercontinental de 35 de ani.
Noul contract presupune că lanţul internaţional va asigura managementul unităţii bucureştene, în timp ce, până în prezent, unitatea folosea doar brandul Intercontinental, politica de administrare fiind stabilită de acţionari. În astfel de cazuri, principala schimbare constă în faptul că proprietarul hotelului, deşi îşi va păstra influenţa, nu va mai avea aceeaşi putere de decizie. Propriu-zis, lanţul aduce sau agreează un general manager, precum şi directori în puncte-cheie, având nişte ţinte clare în ceea ce priveşte indicatorii financiari pe o anumită perioadă.
Conform unui comunicat al companiei către piaţa Rasdaq, membrii AGA ai Companiei Hoteliere Intercontinental România (RCHI), care deţine hotelul Intercontinental, au decis să prelungească colaborarea cu Intercontinental International. Unitatea deţine franciza care urma să expire la sfârşitul acestui an. Astfel, contractul va fi transformat din franciză în management. "Principalul lucru pozitiv pe care îl va aduce noul tip de contract constă în acel know-how şi acea expertiză pe care le are compania internaţională. Până acum, se plătea pentru brand, dar nu aveam acces la toate acestea", spune Hans Rudolf Rutti, directorul general al Intercontinental. În acest moment, din cele şase hoteluri de cinci stele care activează în Bucureşti, trei sunt conduse sub contract de management (JW Marriott, Athenee Palace Hilton şi Crown Plaza), toate fiind afiliate unor lanţuri internaţionale. Tot sub contract de management sunt prezente, la nivel local, şi Accor Hotels (la Sofitel şi Ibis), dar şi NH Hotels.Numele Intercontinental este legat de cel al omului de afaceri Viorel Păunescu, unul dintre actualii acţionari minoritari. În piaţă se vehiculează informaţia că familia Păunescu controlează, în fapt, hotelul . Rutti a fost ales şi în consiliul de administraţie al RCHI la ultima AGA, urmând ca mandatul lui să înceapă de la mijlocul lunii decembrie. Totodată, la ultima AGA, Viorel Păunescu a fost ales în calitate de membru al CA, după ce a anunţat recent că nu mai doreşte postul de preşedinte. Cu 423 de camere, Intercontinental este cel mai mare hotel din Bucureşti în ceea ce priveşte numărul de spaţii de cazare. În pofida acestui lucru, unitatea a înregistrat pierderi în ultimii patru ani, mai ales pe fondul faptului că funcţiona la circa jumătate din capacitate, restul fiind în renovare. La finele anului trecut, RCHI, care administra şi hotelul de patru stele Lido din Bucureşti, a decis să păstreze doar Intercontinental în patrimoniu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite