Integrarea ia din strălucirea producţiei interne de bijuterii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Bişniţa" cu bijuteriile din aur importate prin "filiere organizate" din Turcia sau Italia a devenit deja o obişnuinţă care nu mai miră pe nimeni. Totuşi, expansiunea accentuată din ultimii

"Bişniţa" cu bijuteriile din aur importate prin "filiere organizate" din Turcia sau Italia a devenit deja o obişnuinţă care nu mai miră pe nimeni. Totuşi, expansiunea accentuată din ultimii ani a acestui tip de comerţ, precum şi noile reglementări fiscale ce vor intra în vigoare de la 1 ianuarie, pun pe jar producţia autohtonă din domeniu.
"1 ianuarie 2007 va fi dramatic pentru piaţa internă. Cred că 90% din producători vor dispărea", a declarat, pentru Rompres, preşedintele Patronatului Bijutierilor din România, Karl Heinz. Cea mai mare temere a agenţilor economici interni se referă la eliminarea, de la 1 ianuarie 2007, a accizelor la bijuteriile şi metalele preţioase de import, măsură care în opinia reprezentanţilor din domeniu va duce la intensificarea vânzărilor la negru. În prezent, produsele autohtone, dar şi cele de import sunt accizate cu 25%, doar comerţul cu bijuterii în casele de amanet fiind scutit de aplicarea acestei taxe. Potrivit lui Heinz, acciza şi taxele determină o majorare a preţului la sursă cu circa 50%, producţia autohtonă de bijuterii fiind practic paralizată, întrucât nu se mai fac investiţii. "În procesul de prelucrare a aurului, un procent de 8% reprezintă pierderea tehnică, iar circa 20 RON este costul de producţie. Dacă se mai adaugă acciza, TVA-ul de 19%, dar şi adaosul comercial de 20% al magazinului, ajungem la un preţ mediu al gramului de aur de 101 RON", a precizat Heinz. Conform statisticilor patronatului, veniturile colectate din acciza aplicată bijuteriilor se ridică la 40.000-50.000 de euro lunar, iar Ministerul Finanţelor Publice nu poate oferi o statistică în acest sens.

75% din importuri sunt ilegale
Anul trecut, producţia autohtonă de bijuterii, destinată în totalitate consumului intern, a fost de circa 6 tone, valoarea pieţei cifrându-se la 353 milioane de euro. În ultimii trei ani, ritmul anual de creştere a fost de circa 10-20%. Din tot ceea ce se vinde legal în România, circa 40% reprezintă producţie autohtonă, restul fiind importuri. Potrivit lui Heinz, din totalul bijuteriilor ce intră pe piaţa românească, 75% reprezintă import ilegal.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite