Integrarea europeană ieftineşte cadastrul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În România, înregistrarea proprietăţilor în Cartea Funciară se face doar în cazul unei tranzacţii Cadastrul proprietăţilor va fi mai ieftin după integrarea în Uniunea Europeană,

În România, înregistrarea proprietăţilor în Cartea Funciară se face doar în cazul unei tranzacţii

Cadastrul proprietăţilor va fi mai ieftin după integrarea în Uniunea Europeană, din cauza intrării pe piaţa românească a firmelor europene de profil. "Vor veni firme de cadastru din afară, va veni concurenţa, iar competiţia va reduce tarifele", a declarat, pentru Adevărul, Mihai Busuioc, directorul Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI).

Chiar dacă ANCPI a redus, de la sfârşitul lunii ianuarie, tarifele pentru serviciile sale - înscrierea în Cartea Funciară, obţinerea extraselor etc. -, costurile cu măsurarea proprietăţilor rămân în sarcina proprietarilor. În general, aceştia nu fac cadastrul proprietăţilor decât dacă vor să o vândă sau să o ipotecheze. Există situaţii, în unele zone ale ţării, mai sărace sau mai îndepărtate de marile oraşe, costurile totale pentru obţinerea cadastrului depăşesc preţul terenului în sine. Un alt motiv pentru reticenţa proprietarilor ar fi lipsa de cultură în înscrierea dreptului de proprietate în Cartea Funciară, mai ales în Moldova şi Muntenia, unde nu a existat o tradiţie în acest sens. În Transilvania şi Banat, lucrurile stau diferit, ANCPI înregistrând, la acest moment, cărţi funciare păstrate de 150 de ani. "Bunicul meu, care era din Timiş, de Crăciun îşi scotea extrasul şi ne chema să ne arate averea familiei", explică directorul ANCPI această diferenţă de mentalitate. El îi sfătuieşte pe proprietarii de terenuri să le înscrie în Cartea Funciară pentru că le asigură opozabilitatea faţă de terţi, iar fără înscriere dreptul poate fi atacat". În plus, de pe 29 ianuarie, cererile de cadastru au rang, ceea ce înseamnă că, dacă pentru o proprietate există două cereri, doar prima beneficiază de înscriere în Cartea Funciară. Pentru o a doua cerere, problema se va rezolva în justiţie.

Taxe de urgenţă pentru eliberarea documentaţiilor

De la 29 ianuarie 2007, prima înscriere a terenurilor extravilane în Cartea Funciară este gratuită, iar pentru terenurile intravilane a fost redusă de la 190 la 120 de lei. La extravilan existau gratuităţi şi până acum, dar numai dacă proprietarul făcea cadastrul tuturor parcelelor din titlul de proprietate. ANCPI a introdus şi taxe de urgenţă pentru toate serviciile sale. Taxa de urgenţă este de patru ori mai mare decât tariful normal - nu mai mult de 5.000 lei -, dar asigură un timp de trei ori mai scurt pentru rezolvarea problemei. Cei care vor eliberarea unui extras de Carte Funciară la urgenţă vor plăti 160 de lei (tarif normal 40 de lei), iar pentru un dosar de ipotecă, 400 de lei (faţă de 100 de lei). Taxa de urgenţă va duce la eliminarea şpăgilor la nivelul ANCPI, de care proprietarii uzau pentru urgentarea lucrărilor, spune Mihai Busuioc. Problema urgenţei se pune mai ales în locurile unde "preţul terenului creşte zilnic", precum împrejurimile Bucureştiului. De asemenea, Birourile de Carte Funciară se vor transforma în Birouri de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, ceea ce va permite descentralizarea activităţii şi reducerea birocraţiei.

Cadastru gratuit pentru câteva comune

Câteva comune din ţară vor beneficia de cadastru gratuit - inclusiv măsurătorile - pe banii guvernului şi Băncii Mondiale. Pentru a cadastra câte cinci comune din Dâmboviţa, Prahova, Braşov şi Constanţa, guvernul a alocat 32 milioane de euro la sfârşitul lui 2006. Printr-un alt proiect, în valoare de 50 milioane de dolari, finanţat de Banca Mondială, în 12 judeţe vor fi cadastrate câte 125.000 ha. Au fost alese zonele interesante pentru dezvoltarea regională.

Românii nu se înghesuie să-şi înscrie proprietatea în Cartea Funciară

România are, conform estimărilor, circa 35-40 milioane de imobile (n.r. - imobilul este o parcelă de teren, cu sau fără construcţie; în această accepţiune, un imobil poate să fie o suprafaţă de pădure sau terenul de sub bloc care corespunde unui apartament). Din acestea, există cărţi funciare numai pentru 11 milioane de imobile în Transilvania şi pentru 3,2 milioane de imobile în Moldova şi Muntenia). Ceea ce lasă o piaţă enormă la dispoziţia firmelor de cadastru în următorii ani.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite