Integrarea, duş rece peste optimismul managerilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Previziunile comercianţilor şi industriaşilor arată, după aderare, o încredere mai redusă în mediul de afaceri Aprecierile şi tendinţele consemnate, ieri, în legătură cu

Previziunile comercianţilor şi industriaşilor arată, după aderare, o încredere mai redusă în mediul de afaceri

Aprecierile şi tendinţele consemnate, ieri, în legătură cu evoluţiile din primul trimestru al acestui an relevă mai multă prudenţă în rândul managerilor. În lunile anterioare, conducătorii companiilor din industrie se aşteptau la o menţinere a numărului de salariaţi, dar din ianuarie se aşteaptă la scăderi.

În plus, toate categoriile de manageri (industriaşi, constructori, comercianţi şi prestatori de servicii) şi-au păstrat constante previziunile potrivit cărora preţurile vor creşte, relevă datele unui sondaj realizat de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Creşterile, mai mici decât în sondajele anterioare

Scăderea numărului de salariaţi va fi mai accentuată în ramurile: metalurgie, articole de îmbrăcăminte, fabricarea materialelor de construcţii şi în fabricarea de alte produse din minerale nemetalice. În sectorul de servicii se estimează o stabilitate a numărului de salariaţi în următoarele 3 luni după ce, în perioadele anterioare, se estimau creşteri. La rândul lor, managerii societăţilor comerciale estimează o creştere a vânzărilor de mărfuri, dar de intensitate mai mică faţă de luna trecută. Conform previziunilor celor intervievaţi, situaţia economică va înregistra un trend pozitiv, dar şi în acest caz valoarea soldului conjunctural ne arată o creştere moderată în această perioadă. La fel, şi în cazul contractelor şi comenzilor de mărfuri. <> , apreciază autorii sondajului INS.

Ce a însemnat integrarea din 2004 pentru ţările vecine

Secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri (AOAR), Cristian Pârvan, ne-a declarat că există şi semnale proaste în legătură cu viitorul apropiat, iar informaţiile referitoare la aceste semnale au alimentat pesimismul managerilor. Pârvan a identificat câteva semnale de alarmă inclusiv în documentele oficiale apărute în ultima perioadă, referitoare la integrarea României în UE, printre care se numără planul de convergenţă, strategia energetică şi strategia postaderare.

Procesul de integrare a celor zece state din Europa Centrală, în mai 2004, a afectat în mod diferit ţările respective. Spre exemplu, în republica Cehă, încrederea mediului de afaceri în economie a rămas similară în perioada postaderare cu cea dinainte de 1 mai 2004. În schimb, în Ungaria, mediul de afaceri a perceput aderarea ca pe o ameninţare, încrederea în evoluţia economiei reducându-se. Dar, spre deosebire, oamenii de afaceri polonezi au văzut noi oportunităţi odată cu intrarea în UE. Motivele au fost multiple: salariile erau la un nivel redus, ceea ce a atras investiţii străine directe în creştere. Nu în ultimul rând, jumătate din populaţie avea o vârstă mai mică de 35 de ani, iar învăţarea limbii engleze era obligatorie în şcoli. De aceea, atât pentru sectorul industrial, cât şi în construcţii sau comerţ, încrederea mediului de afaceri din Polonia a fost, în lunile postaderare, în continuă creştere.

Pe de altă parte, singurul sector economic din Ungaria unde s-au înregistrat aşteptări pozitive a fost reprezentat de segmentul construcţiilor. Însă şi aici, după numai câteva luni, încrederea oamenilor de afaceri au început să scadă. Asta şi pentru că forintul maghiar a fost supus unor atacuri speculative, iar dezechilibrele economiei ungare s-au accentuat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite