Integrarea va atrage atenţia asupra bursei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ţările dezvoltate, informaţiile legate de piaţa de capital ocupă spaţii generoase în ziarele cu profil financiar, întrecând, din acest punct de vedere, alte sectoare financiare şi în

În ţările dezvoltate, informaţiile legate de piaţa de capital ocupă spaţii generoase în ziarele cu profil financiar, întrecând, din acest punct de vedere, alte sectoare financiare şi în special pe cel bancar. Se pot remarca, cu uşurinţă, pagini întregi cu cotaţii ale acţiunilor şi fondurilor mutuale, scrise cu litere de o şchioapă, astfel încât informaţiile transmise publicului să fie cât mai complete. La noi, lucrurile stau cu totul altfel. Pe de o parte, piaţa noastră este atât de mică şi săracă încât două pagini de ziar sunt mai mult decât suficiente pentru a reda evoluţiile acţiunilor şi fondurilor mutuale. şi nici nu trebuie scrise prea mărunt. În plus, nici interesul publicului pentru astfel de informaţii nu este foarte mare.
Această situaţie se va schimba însă, în mod natural şi într-un ritm alert, după aderarea României la Uniunea Europeană. Efectele (benefice, desigur) se vor resimţi atât în sfera ofertei de instrumente financiare de pe piaţa de capital, cât şi la nivelul cererii.
În ceea ce priveşte oferta, diversificarea se va produce în mod natural. Pe de o parte, tot mai multe companii private vor resimţi acut presiunea finanţării pentru a putea face faţă concurenţei accentuate în contextul unei pieţe unice. Iar cotarea la Bursa de Valori va fi recunoscută treptat drept una dintre cele mai bune variante pentru atragerea de capital.
Cererea de pe piaţa de capital va fi stimulată, în primul rând, de afluxul de investitori din Uniunea Europeană. Cu siguranţă, aceştia nu vor rămâne indiferenţi la randamentele, încă ridicate, înregistrate la Bursa de la Bucureşti. Iar presiunea exercitată de ei va stimula operatorii de pe piaţa de capital să diversifice gama de instrumente financiare.
Dar şi românii vor avea o contribuţie importantă la creşterea bursei şi a industriei fondurilor. În acest sens, pledează mai multe argumente. În primul rând, creşterea nivelului de trai va permite economisirea unor sume din ce în ce mai mari. şi cum dobânzile la depozitele bancare şi-au pierdut de mult atractivitatea, atenţia se va îndrepta, treptat, dinspre economisire către investiţii. În plus, odată cu schimbul de generaţii, va creşte şi deschiderea populaţiei către piaţa de capital. În acest context, e greu să nu readucem în discuţie situaţia din ţările dezvoltate. Acolo, nu numai că o bună parte din venituri sunt destinate investiţiilor pe piaţa de capital, ci, în plus, administrarea banilor a devenit o a doua profesie pentru cei din clasa medie.
Numai că nu trebuie să ne îmbătăm cu apă rece şi să credem că Uniunea Europeană este un fel de guru, care va veni cu soluţii la toate problemele pieţei de capital. Efectele benefice nu se vor simţi imediat, ci pe termen lung. şi, în mod cert, nu trebuie să aşteptăm să fim "loviţi" de bine. Actorii pieţei de capital trebuie să conştientizeze faptul că integrarea înseamnă şi competiţie acerbă. Iar lupta se va da nu atât pe terenul cifrelor, cât al mentalităţilor!

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite