Cine sunt francezii pe care i-am rugat să construiască a doua centrală nucleară din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai mare constructor de centrale nucleare din lume, compania fraceză de stat Areva, a obţinut în primele şase luni ale acestui an un profit net de 843 de milioane de euro, de peste cinci ori mai mult decât semestrul I din 2009, însă rezultatul operaţional a fost negativ, ca urmare a provizioanelor constituite pentru proiectul realizării unui reactor nuclear în Finlanda.

Majorarea profitului net este datorată în cea mai mare parte vânzării diviziei de echipamente destinate distribuţiei şi transportului de energie.

Însă provizioane uriaşe au determinat pierderi operaţionale importante, de 485 de milioane de euro.

Astfel, doar pentru construcţia reactorului nuclear din Finlanda, compania şi-a constituit provizioane de 367 de milioane de euro. Reactorul trebuia să fie gata la finele anului 2009, potrivit planurilor iniţiale. După mai multe runde de întâzieri, oficialii Areva spun acum că unitatea va fi finalizată la sfârşitul anului 2012.

Compania franceză a acumulat până în prezent provizioane de peste 2,6 milioane de euro pentru acest proiect, potrivit „Wall Street Journal".

Reactorul din Finlanda, denumit OL3, va avea o tehnologie de generaţia a treia, funcţionând cu apă sub presiune, tehnologie numită Evolutionary Pressurized Reactor (EPR). Acesta este primul reactor din lume de acest gen.

Totuşi, Anne Lauvergeon, CEO Areva, spune că francezii învaţă din acest proiect, astfel că, la proiectul similar, mai puţin avansat, pe care îl au în China, durata de implementare scade drastic.

În China, compania construieşte alte două reactoare de acest gen. Presa internaţională a scris că cele două reactoare  ERP din China, Taishan 1 şi 2, ar putea costa peste opt miliarde de euro, fiind cel mai important proiect din istoria companiei Areva. În noiembrie 2007, compania fraceză a primit contractul din China în urma unei discuţii dintre şefii celor două state.

Un alt reactor de tip ERP este construit în Franţa, la centrala de la Flamanville. Şi aici sunt întâzieri în proiect, potrivit „The New York Times".

România - următoarea oprire a francezilor

În urmă cu o săptămână, ministrul român al Economiei, Adriean Videanu, declara, într-un interviu acordat ziarului „Adevărul", că a cerut companiei franceze Areva să aleagă amplasamentul optim pentru noua unitate din România, pe care să o şi construiască.

„Adevărul" a estimat că acest proiect s-ar putea ridica la 10 miliarde de euro, valoare confirmată de ministrul Videanu a doua zi, într-o emisiune televizată.

Areva este singurul constructor de centrale nucleare din Europa şi cel mai mare la nivel mondial. Înfiinţată în 2001 prin fuziunea mai multor companii, Areva este în prezent deţinută de statul francez în proporţie de 90%.

Principalii competitori la nivel mondial sunt americanii de la General Electric, Westinghouse, Toshiba, Mitsubishi şi ruşii de la Atomstroyexport.

Franţa - fieful energiei nucleare

În Franţa sunt operaţionale 59 de reactoare nucleare, cu o capacitate totală de peste 63.000 de MW, care asigură 80% din necesarul de energie al ţării. Statul francez este cel mai mare exportator de energie din lume, datorită electricităţii nucleare.

„Avem nevoie de expertiza specialiştilor francezi legat de studiul de amplasament. Pe lângă evaluarea pe care am făcut-o noi, avem nevoie să validăm aceste studii în raport cu partenerii francezi, apoi să încercăm să constituim o companie de proiect care să ducă la realizarea pool-ului investiţional pentru cea de-a doua centrală nucleară", a declarat Videanu, pentru „Adevărul".

Aceasta a explicat că vor fi puse la dispoziţia reprezentanţilor Areva informaţiile preliminare pe care le deţin autorităţile române privind posibilele amplasamente, urmând ca specialiştii francezi să stabilească poziţionarea optimă pentru noua unitate producătoare de energie din România.

Întrebat dacă acest lucru înseamnă, automat, că Areva va fi compania care va construi centrala, ministrul a răspuns: „Areva este unul din integratorii de tehnologie, de fapt singurul european, de aceea expertiza pe care dânşii o au şi ne-o pot pune la dispoziţie poate fi foarte utilă autorităţilor române pentru a lua decizia corectă".

Videanu a mai spus că a purtat discuţii în acest sens, la Paris, şi cu ministrul Energiei, Jean Louis Borloo, dar şi cu reprezentanţii grupului GDF-Suez, companie pe care a numit-o potenţial investitor şi pentru cea de-a doua centrală nucleară, după implicarea acesteia în realizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă.

În domeniul energiei nucleare, amplasamentul centralei şi tehnologia folosită sunt dependente. Astfel că există două variante de dezvoltare a unui proiect nuclear: fie statul alege un amplasament, iar producătorii de tehnologie participă dacă echipamentele se pretează la acea locaţie, fie producătorii de tehnologie aleg amplasamentele optime pentru echipamentele pe care le produc. România a ales cel de-al doilea model pentru proiectul noii centrale nucleare din ţară.

Relaţii la cel mai înalt nivel

Apropierile dintre Franţa şi România în domeniul energetic sunt binecunoscute. În februarie 2008, în urma unei vizite la Bucureşti a preşedintelui francez, Nicolas Sarkozy, care a avut discuţii bilaterale cu Traian Băsescu, oficialii Areva declarau în presa internaţională că vor construi noua centrală din România.

România are, în prezent, o centrală nucleară, cea de la Cernavodă, cu două reactoare funcţionale cu tehnologie canadiadă de tip CANDU, care utilizează uraniu şi apă grea.

Unităţile 1 şi 2 de la Cernavodă produc aproximativ 18% din energia generată la nivel naţional. După hidrocentrale, reactoarele nucleare produc cea mai ieftină energie din ţară.

Centrala a fost proiectată iniţial pentru cinci reactoare. România are în plan construirea altor două, însă a cincea unitate nu mai este fezabilă în acel amplasament.

Reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, care vor avea în total 1.400 de MW, sunt estimate la patru miliarde de euro, cea mai mare investiţie de până acum din România.Compania care construieşte reactoarele este formată din şase investitori străini şi Nuclearelectrica, societate care reprezintă statul român.

Bătălia de la Cernavodă

Ministrul a mai arătat că acordul final dintre cei şapte investitori pentru continuarea proiectului va fi semnat până la finele anului, deşi termenul era 25 septembrie, în contextul în care statul îşi va diminua particpaţia de 51% pe care o deţine în prezent în compania care dezvoltă proiectul.

Potrivit lui Videanu, ceilalţi şase investitori privaţi din proiect (Iberdrola, GDF-Suez, Enel, CEZ, ArcelorMittal şi RWE, care au 9% sau 6% din compania de proiect) abia aşteaptă să preia participaţia la care va renunţa statul, iar unii dintre ei şi-au manifestat interesul de a-şi majora chiar şi nelimitat deţinerea.

Întrebat dacă este posibil ca un singur investitor privat să aibă 51% din proiect, ministrul a răspuns: „Sincer, nu cred, dar depinde de interesul pe care îl are fiecare. Conceptul este acela al parteneriatului şi e greu să cred că poate exista un parteneriat când cineva are 51%".

Programul nuclear al României

Reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă ar trebui finalizate până în 2017, iar realizarea celei de-a doua centrale nucleare este prognozată pentru decada 2020-2030. Potrivit evaluărilor de până acum, cele mai bune amplasamente ar putea fi în Transilvania, în bazinul Someşului, Oltului sau Mureşului.

Ştiaţi că...

* prima centrala nuclearelectrică a fost pusă în funcţiune în anul 1950?

* astăzi există 440 de reactoare nucleare în 31 ţări, cu o putere totală de peste 364.000 MW?

* ele produc aproximativ 16% din necesarul de energie electrică al planetei, iar ponderea lor continuă să crească?

* SUA este lider mondial în utlizarea energiei nucleare, cu 104 reactoare şi o putere de aproape 100.000 de MW?

* pe locul doi în lume este Franţa, cu 59 de reactoare şi peste 63.300 de MW instalaţi?

* România se află pe locul 23 pe această listă, cu două reactoare funcţionale şi 1.400 de MW?

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite