Întărirea leului a tras inflaţia în jos

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţurile şi tarifele calculate în valută au scăzut proporţional cu evoluţia cursului leu/euro. Media scumpirilor – inflaţia – a coborât în februarie, după trei luni consecutive de creştere, pe fondul reducerii cursului de la 4,25 la 4 lei/euro în primele două luni.

După puseul din ianuarie, generat de creşterea accizelor, dar şi a cursului după care se calculează aceste taxe, inflaţia s-a temperat semnificativ în februarie. Media lunară a fost de numai 0,2% (faţă de 1,68% în luna anterioară), iar rata anuală a fost de 4,49% (de la 5,2%).

Citiţi şi:

Băsescu: Patronatele au reuşit să crească productivitatea, trimiţând oamenii în şomaj
Rating cu perspectivă „Stabil" pentru România
Guvernul coace al treilea plan anticriză

Această „performanţă" a fost posibilă în primul rând datorită întăririi monedei naţionale, care a evoluat de la niveluri de peste 4,2 lei/euro în ianuarie la mai puţin de 4,15 lei/euro în februarie.

Ca dovadă, tarifele calculate de regulă în euro (pentru telefonie, transporturi aeriene sau cazarea în hoteluri) au scăzut uşor în primele două luni, ca şi preţurile unor produse de import precum citricele sau autoturismele. Desigur, şi reducerea cererii pentru anumite produse a condus la ieftiniri. Preţurile mărfurilor alimentare şi nealimentare au crescut în februarie cu 0,24% faţă de luna precedentă, în timp ce tarifele serviciilor au rămas stabile, în condiţiile în care nu se observă nicio ieftinire notabilă.

Doar energia termică, trans­portul urban, tipăriturile şi conservele au consemnat scumpiri de peste 1%. O evoluţie similară a avut loc şi în cazul mărfurilor nealimentare.

INFLUENŢE REDUSE

Preţurile de consum au crescut în februarie cu 0,16% dacă se exclud băuturile alcoolice şi tutunul sau produsele ale căror preţuri sunt reglementate şi cu 0,22% dacă se elimină influenţa combustibililor.

Comparativ cu luna decembrie 2009, inflaţia a fost în februarie de 1,88%, în contextul în care preţurile mărfurilor nealimentare au avansat cu 3,45%. Pentru 2010, BNR ţinteşte încadrarea inflaţiei în intervalul 2,5%-4,5% şi prognozează că rata anuală se va situa la 3,5%.

Top Scumpiri*

1. Ţigări +14,5%
2. Energie +4,2%
3. Conserve +3%
4. Ouă +2,7%
5. Transport urban +2,5%

Top ieftiniri*

1. Transport aerian -2,5%
2. Telefonie -2,5%
3. Autoturisme -1,1%
4. Cazare hotel -0,2%
5. Citrice -0,2%
* Februarie 2010 faţă de decembrie 2009
Sursa: INS

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite