Întărirea valutelor din Europa Centrală trage în sus cotaţia leului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă moneda naţională riscă să se deprecieze spre finalul anului, pe termen lung, leul ar putea câştiga 30% în faţa euro Moneda naţională continuă să se aprecieze pe baza

Chiar dacă moneda naţională riscă să se deprecieze spre finalul anului, pe termen lung, leul ar putea câştiga 30% în faţa euro

Moneda naţională continuă să se aprecieze pe baza evoluţiilor înregistrate în alte state din Europa Centrală şi de Est. După ce, în a doua parte a lunii martie, reevaluarea parităţii coroană slovacă - euro a influenţat toate valutele din regiune, ieri a fost rândul zlotului polonez să susţină aprecierea monedei naţionale.

Banca Naţională a anunţat, ieri, un curs de schimb de 3,3363 lei/euro, în scădere cu aproximativ 0,2% faţă de sfârşitul săptămânii precedente. Mai mult, cursul de 3,3363 lei/euro este foarte apropiat de nivelul minim al ultimilor patru ani. Asta pentru că rata zlot polonez/euro s-a apreciat puternic la sfârşitul săptămânii trecute. Astfel, cursul zlot/euro a coborât de la 3,84 la 3,82, imediat după anunţarea deficitului de cont curent. În timp ce aşteptările analiştilor indicau un sold negativ al balanţei de plăţi de 800 milioane de euro pentru luna februarie, datele publicate de banca centrală a Poloniei au arătat un deficit de cont curent de numai 424 milioane de euro, ca urmare a încetinirii ritmului de majorare a importurilor şi a unor exporturi în creştere.

Dolarul continuă să piardă teren pe toate pieţele

Implicit, pe piaţa valutară românească, leul s-a apreciat substanţial faţă de euro, recuperând terenul pierdut în ultima săptămână. Astfel, chiar dacă la deschiderea şedinţei, euro era cotat cu 3,3400 - 3,3430 lei, nivel înregistrat la finalul săptămânii trecute, imediat cursul monedei europene a început să coboare. Iar după numai o oră de tranzacţionare, cursul de schimb scăzuse până la un interval de 3,3330 - 3,3360 lei/euro.

Simultan cu aprecierea monedei naţionale faţă de euro, leul a câştigat teren şi în faţa dolarului american, cursul raportat de Banca Naţională ajungând la un nivel minim al ultimilor şase ani şi jumătate. Astfel, BNR a afişat ieri un nivel de 2,4602 lei/euro, ultima dată când banca centrală raporta o referinţă la acest nivel fiind în octombrie 2000. Iar faţă de sfârşitul săptămânii trecute, leul s-a apreciat cu un ban în raport cu moneda americană. Chiar dacă Banca Naţională nu calculează cursul leu/dolar în funcţie de tranzacţiile din piaţa valutară internaţională, ci de evoluţia la nivel internaţional a parităţii euro/dolar, aprecierea monedei unice europene în faţa celei americane este cea care susţine aprecierea leului faţă de dolar. Mai mult, următoarele luni ar putea aduce noi scăderi ale cursului leu/dolar, ţinând cont de faptul că oficialii Băncii Centrale Europene au lăsat să se înţeleagă că, în luna iunie, vor majora dobânda de politică monetară. Iar o astfel de decizie va duce la continuarea tendinţei de întărire a euro în faţa monedei americane. Mai mult, după ce paritatea euro/dolar a trecut de pragul de 1,35, unii analişti ai pieţei financiare internaţionale spun că, până la sfârşitul acestui an, cursul euro/dolar ar putea ajunge chiar şi la pragul de 1,37.

Dezechilibrul extern ameninţă aprecierea leului

În ciuda aprecierii monedei naţionale (1,3% de la începutul anului curent), accentuarea dezechilibrelor din economie ar putea conduce la o inversare a tendinţei. Spre exemplu, în timp ce zlotul polonez s-a întărit ca urmare a unui deficit de cont curent în scădere, evoluţiile din ţara noastră sunt contrare. Institutul Naţional de Statistică a anunţat, pentru primele două luni ale acestui an, un deficit comercial - principala cauză pentru accentuarea dezechilibrului balanţei de plăţi - de peste 2,5 miliarde de euro, nivelul fiind cu circa 83% mai mare decât cel din perioada ianuarie - februarie 2006. Acesta este şi unul dintre motivele pentru care analiştii Dansche Bank, cea mai mare instituţie de credit din Danemarca, consideră că, până la sfârşitul acestui an, cursul de schimb ar putea urca la 3,65 lei/euro, urmând ca în prima parte a lui 2008, moneda naţională să se deprecieze până la 3,75 lei/euro. Totuşi, potenţialul de apreciere a monedei naţionale se menţine pe termen lung. Spre exemplu, analiştii Economist Inteligence Unit calculează gradul de supraevaluare sau subevaluare a unei monede, folosind indicele Big Mac.

Astfel, ţinând cont de preţul acestui produs în statele din zona euro şi de cel din ţara noastră, cursul de schimb care ţine cont de paritatea puterii de cumpărare este de circa 2,4 lei/euro. Adică, moneda naţională s-ar putea aprecia chiar şi cu aproape 30% pe termen lung.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite