Întâlnirea de luni dintre Guvernul român şi FMI, amânată pentru miercuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jeffrey Franks, reprezentantul FMI în România, a declarat că întâlnirea de luni dintre reprezentanţii Guvernului şi Fondul Monetar a fost amânată pe termen nedeterminat.

Update: Emil Boc a declarat că şedinţa cu boardul FMI va avea loc, în cele din urmă, miercuri.

"Guvernul  a decis majorarea TVA-ului cu 5%. Astfel acordul cu FMI merge mai departe, ca miercuri, când este programat boardul FMI, amânat de luni pe miercuri, să avem un rezultat pozitiv de la FMI ş implicit, de la Comisia Europeană, lucru ce ar menţine credibilitatea României pe pieţele internaţionale şi posibilitatea de finanţare a deficitului cu condiţia ca aceste măsuri să se aplice.", a spus Boc.

Boardul FMI trebuia să discute luni, 28 iunie, despre cea de-a cincea tranşe pentru România, însă amânarea întâlnirii vine după decizia CCR de a declara neconstituţionale măsurile de austeritate privind tăierea pensiilor cu 15%. Amânarea reuniunii a fost anunţată de către şeful misiunii FMI de evaluare a acordului FMI cu România, Jeffrey Franks.

Financial Times comentează poziţia vulnerabilă a Guvernului Boc, după decizia CCR / “România amână să-şi ia doctoria amară, ajutorul FMI păsuit”

Mai citeşte şi:

Vlădescu propune: TVA de 23%, impozit de 50% pe pensiile peste 3.000 lei şi de 16% pentru pensiile peste 1.000 lei

Acesta a arătat că măsurile afectate de decizia Curţii Constituţionale reprezentau o parte importantă din modificările la acordul stand-by.

"În aşteptarea identificării măsurilor alternative, reuniunea board-ului pentru cea de-a patra evaluare a acordului stand-by, programată pentru 28 iunie, a fost amânată. Discuţiile privind măsurile alternative sunt deja avansate şi suntem încrezători că vor putea fi prezentate în board foarte repede", a spus Franks.

Reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, a declarat ieri că FMI este decis să continue programul cu România. Guvernul de la Bucureşti şi finanţatorii internaţionali, adică FMI, BM şi CE, se află într-un proces amplu de discuţii şi, de îndată ce el va fi finalizat, pachetul propus pentru a înlocui efectele economice ale deciziei Curţii Constituţionale va fi făcut cunoscut, a spus Tănăsescu la Realitatea TV.

Pe de altă parte, Tănăsescu a susţinut că acest subiect poate fi introdus pe agenda unei alte întruniri a conducerii executive a Fondului.

Guvernul şi Fondul Monetar Internaţional discută 6-7 variante de menţinere a deficitului bugetar în limita a 6,8% din PIB, dintre care cele mai multe prevăd creşteri de taxe, fără ca la acest moment să se discute şi de impozitarea pensiilor sub 1.000 lei, potrivit reprezentantului României la FMI.

Într-un material intitulat "România amână să-şi ia doctoria amară, ajutorul FMI păsuit", renumita publicaţie britanică "Financial Times" scrie că este improbabil ca bordul Fondului Monetar Internaţional să voteze luni în favoarea acordării următoarei tranşe din împrumutul României. Citeşte aici articolul complet.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite