Institutul Cultural Român nu-şi mai poate onora angajamentele. O treime din buget i-a fost amputată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bugetul Institutului Cultural Român (ICR) pe 2012 a fost redus cu o treime la rectificarea bugetară, la 28,5 milioane de lei, în condiţiile în care institutul a angajat deja suma de 29 de milioane de lei, având în prezent un deficit şi neputându-şi desfăşura în continuare proiectele.

La rectificarea bugetară, Guvernul a redus bugetul ICR pe 2012, de 43 de milioane de lei, cu 14,5 milioane de lei, tăierile fiind operate la bunuri şi servicii - 13,5 milioane de lei, cheltuielile de personal - 1 milion de lei - şi deplasări - 47.000 de lei.
Astfel, ICR ar trebui să se încadreze până la sfârşitul anului într-un buget de 28,5 milioane de lei - bani care au fost deja cheltuiţi -, având un deficit de 5 milioane de lei.

Mai participăm la Salonul de Carte din Paris?

În acedste condiţii, institutul nu-şi va mai putea desfăşura proiectele programate până la sfârşitul anului, fiind afectate, printre altele, şi pregătirile pentru participarea României în calitate de ţară invitată de onoare la Salonul de Carte de la Paris din 2013. ICR deschisese o linie specială de finanţare pentru realizarea cât mai multor traduceri din literatura română în franceză, pentru standul României de la Paris pe care îl organizează anul viitor, însă nu vor mai exista fonduri pentru aceasta, a precizat secretarul general al ICR Dan Croitoru, citat de Mediafax.

O situaţie "dezastruoasă"

"Situaţia e dezastruoasă", a mai spus Croitoru, precizând că vor fi anulate foarte multe proiecte, având în vedere faptul că cele 18 filiale ICR din străinătate organizau fiecare 1 - 2 evenimente pe săptămână.
Ministerul Finanţelor anunţase ICR, pe 18 iulie, că urmează să i se reducă bugetul aprobat pentru 2012 cu 14,5 milioane de lei.
Pe de altă parte, pe 2 august, în cadrul unei conferinţe de presă în care conducerea ICR şi-a anunţat demisia, preşedintele institutului Horia Roman Patapievici a spus că a discutat cu ministrul Finanţelor Florin Georgescu, care a promis că va susţine la Guvern ca reducerea să se facă la mai puţin de jumătate, pentru ca ICR să mai aibă buget până la sfârşitul anului pentru a-şi onora angajamentele.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite