Inspectorii fiscali, certaţi de şefi
0Premierul şi ministrul Finanţelor i-au îndemnat pe funcţionarii Fiscului să iasă din birouri şi să-i alerge pe datornicii la stat. ANAF a reuşit să colecteze în 2009 134 de miliarde de lei, mai puţin cu 6,4% faţă de 2008. Valoarea prejudiciilor din evaziune fiscală a crescut cu 45,6%.
Totalul pierderilor aduse de evaziunea fiscală se ridică la peste 1,36 miliarde de euro, în condiţiile în care încasările au fost de aproximativ 32,6 miliarde de euro (134 de miliarde de lei), potrivit raportului de activitate pe 2009 al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). Activitatea de colectare a scăzut cu 6,4% faţă de 2008. Reprezentanţii ANAF spun că principala cauză a fost contextul macroeconomic defavorabil.
Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a transmis că cel mai mare merit în nivelul încasărilor îl au cei care-şi plătesc impozitele către stat. „Le mulţumesc contribuabililor cinstiţi şi serioşi, care ne ajută pe noi să ne facem treaba aşa cum trebuie", a spus Vlădescu. Şi s-a oprit aici cu mulţumirile.
Şeful Finanţelor le-a acordat o atenţie specială inspectorilor fiscali, pe care i-a atenţionat pentru rezultatele slabe în combaterea evaziunii. „Vă spun că nu sunt mulţumit. M-am plimbat vineri prin Bucureşti cu o parte dintre dumneavoastră şi am aflat că unii inspectori nici nu ştiu unde sunt zonele de evaziune fiscală.
Este inacceptabil. Nu ştiu cum aţi fost numiţi şi nu mă interesează", i-a apostrofat Vlădescu.
Mustrare oficială
Ministrul Finanţelor a declarat că una dintre misiunile sale la conducerea ministerului este şi reducerea evaziunii, de aceea este decis să ia măsuri legislative care să-i sprijine pe angajaţii ANAF. „Mesajul meu către dumneavoastră este să vă faceţi treaba. Să nu aveţi nicio înţelegere pentru evazionişti", a adăugat ministrul.
La rândul său, premierul Emil Boc a spus că Fiscul trebuie să încurajeze afacerile corecte, iar datoriile către companii trebuie plătite. Şeful Executivului a cerut inspectorilor ANAF să nu mai ceară falimentul firmelor cu obligaţii fiscale neachitate, dar faţă de care statul este dator.
„Există firme care pot ajunge în faliment, în condiţiile în care statul trebuie să le returneze bani. Dacă acest lucru se mai întâmplă, el trebuie oprit", a spus Boc. Oficialul le-a mai cerut inspectorilor să nu mai răspundă intervenţiilor telefonice în favoarea firmelor verificate. „Nu avem în România imunitate fiscală. Aş vrea ca cei care mai cred în asta şă-şi scoată conceptul definitiv din cap ", a spus Boc.
Ploaie de somaţii
În privinţa colectărilor prin executare silită, numărul de somaţii a crescut anul trecut cu 16%, iar cel al conturilor bancare blocate, cu 10,2%. Popririle către terţi au crescut însă cel mai mult faţă de 2008, cu 112%.