Înmatriculările de societăţi străine, în creştere cu 50% după integrare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înmatriculările de societăţi comerciale cu capital străin ar putea creşte cu cel puţin 50% după integrare, în timp ce înmatriculările de companii cu capital exclusiv românesc nu vor

Înmatriculările de societăţi comerciale cu capital străin ar putea creşte cu cel puţin 50% după integrare, în timp ce înmatriculările de companii cu capital exclusiv românesc nu vor creşte cu mai mult de 5%, apreciază preşedintele patronatului IMM-urilor, Ovidiu Nicolescu.
Străinii vor prefera să lucreze cu un partener local, care cunoaşte piaţa şi care va putea prelua know-how-ul partenerului european. Integrarea va scoate din piaţă între 20% 40% din IMM-uri, estimează membrii patronatului, în special pe cei slab capitalizaţi, care nu vor putea lucra la standardele europene.
Mediul de afaceri, doar "satisfăcător"
Vicepreşedinte CNIPMMR, Florea Pârvu, spune că 80% din spălătoriile bucureştene de maşini, de exemplu, se vor închide după integrare, pentru că apa reziduală nu mai poate fi deversată în canalizarea oraşului, ci trebuie preepurată printr-un sistem de fose de decantare. Valoarea investiţiei este prea mare pentru firmele de dimensiuni mici, astfel că acestea ar putea fi scoase din piaţă.
Cu toate avantajele cotei unice şi cu toate că două treimi din micii întreprinzători declară că afacerile le merg mai bine ca anul trecut, mediul de afaceri a primit doar calificativul "satisfăcător". Aprecierea mediului de afaceri de către patronatul IMM-urilor se face semestrial, conform unei metodologii europene care urmăreşte evoluţia a 13 indicatori statistici. Contribuţii pozitive au avut stabilitatea cursului de schimb, creşterea economică şi scăderea inflaţiei. Totodată, numărul impozitelor şi taxelor plătite la bugetul de stat a crescut în primul semestru 2006 faţă de 2005 şi s-au introdus accize noi la electricitate, gaz metan, gaze petroliere utilizate drept carburanţi, cuptoare cu microunde şi aer condiţionat. Fiscalitatea pe forţa de muncă a rămas constantă, pentru că a crescut contribuţia angajatorilor la fondul asigurărilor sociale de stat cu 0,5%, în timp ce contribuţia angajatorilor la fondul de şomaj a scăzut cu 0,5%.
În prima parte a anului 2006, numărul de înmatriculări a scăzut cu 25% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar numărul de radieri a crescut cu 125%. Creşterea numărului de radieri se suprapune cu simplificarea procedurilor de desfiinţare a unei firme, care ajunsese să fie mai complicată decât înfiinţarea. În România, circa 30.000 de societăţi comerciale dau faliment anual, în timp ce alte 40.000 60.000 de societăţi noi se înfiinţează.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite