Înghesuială la obţinerea licenţelor pentru jocuri de noroc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Schimbarea condiţiilor de autorizare determină firmele din domeniu să se grăbească pentru a profita de actuala legislaţie. Numărul sălilor de jocuri electronice, a celor de bingo sau

Schimbarea condiţiilor de autorizare determină firmele din domeniu să se grăbească pentru a profita de actuala legislaţie.

Numărul sălilor de jocuri electronice, a celor de bingo sau pariuri sportive creşte de la o lună la alta. Acest fapt este confirmat de realitatea pieţei, dar şi de statisticile Ministerului Finanţelor. Comparativ cu începutul anului, numărul societăţilor care au obţinut licenţă în vederea desfăşurării activităţii de jocuri de noroc a crescut cu peste 100. Motivul? Apropiata modificare a Legii jocurilor de noroc, care va duce la înăsprirea condiţiilor de autorizare şi obţinere a licenţelor.

Potrivit listelor publicate la 1 iulie 2007 pe site-ul Ministerului Economiei şi Finanţelor, aproximativ 1.000 de societăţi erau autorizate la acea dată să desfăşoare activităţi de jocuri de noroc tip electronice în sală. Alte 25 de firme aveau dreptul de a desfăşura activităţi de genul pariurilor şi pariurilor sportive, iar 18, respectiv 23 de societăţi pot desfăşura bingo şi activităţi de tip cazinou. Numărul total al firmelor care activează în acest domeniu a crescut, de la aproximativ 920, anul trecut, la 1.030, în prezent.

Contactaţi de "Adevărul", reprezentanţii industriei spun că această dinamică se datorează intenţiei autorităţilor de a schimba legea în vigoare. "Chiar şi firmele deja existente pe piaţă se grăbesc să-şi reînnoiască licenţele, chiar dacă în unele cazuri acestea expiră peste două luni, ca să mai poată funcţiona încă un an de acum încolo.

În noile condiţii (acelea care sunt prevăzute în proiectul legii privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc) nu s-ar mai putea autoriza", ne-a explicat Sorin Constantinescu, reprezentantul Asociaţiei Organizatorilor de Cazionuri din România (AOCR).

Potrivit proiectului de lege publicat pe site-ul MEF, taxele de licenţă variază între 50.000 lei şi 500.000 lei, iar cele de autorizare sunt între 100.000 de lei şi 500.000 de lei. Majorarea taxelor va "subţia" piaţa În cazul cazionurilor, spre exemplu, taxele anuale aferente autorizaţiei diferă în funcţie de zonă, respectiv 200.000 lei/masă - în Bucureşti şi 100.000 lei - în teritoriu.

O altă modificare  majoră constă în introducerea unui capital social minim. O societate care va solicita, spre exemplu, o licenţă pentru jocuri loto va trebui să aibă la acea dată subscris şi vărsat un capital de 2 milioane lei. Suma scade la un milion de lei în cazul cazinourilor sau 500.000 lei şi 100.000 lei pentru pariurile mutuale, pariurile în cotă fixă, respectiv jocurile bingo sau cele de tip slot-machine.

"Impunerea unui capital social minim subscris ar putea duce la o triere a societăţilor, cel mai probabil la o înjumătăţire a pieţei", a declarat pentru "Adevărul" Daniel Smeadă, PR manager Astra Sport Bets.

1.030 este numărul firmelor care activează în domeniul jocurilor de noroc din România

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite