Infrastructura şi capitalul uman, obiective centrale în noua strategie post-aderare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul pregăteşte o nouă strategie, pentru că proiectul din 2006 a fost criticat din toate părţile În ianuarie 2007 s-a constituit un grup de lucru care elaborează o nouă strategie

Guvernul pregăteşte o nouă strategie, pentru că proiectul din 2006 a fost criticat din toate părţile

În ianuarie 2007 s-a constituit un grup de lucru care elaborează o nouă strategie post-aderare a României, şi până acum s-au conturat ca obiective dezvoltarea corelată a infrastructurilor fizice şi a capitalului uman şi, în plus, s-a stabilit că se va face o evaluare a României din perspectivă europeană. Anunţul a fost făcut ieri într-o şedinţă a Alianţei pentru Dezvoltare Economică la care a participat şi un consilier guvernamental.

Între celelalte obiective ale noii strategii de post-aderare se numără aprofundarea la nivel naţional a procesului de integrare europeană, definirea strategică a rolului României în cadrul Uniunii Europene şi crearea profilului de ţară. Viorel Dobrescu, consilier în cadrul Departamentului pentru Afaceri Europene al Guvernului, a afirmat, ieri, că documentul ar putea fi gata la 15 aprilie 2007, dar "dacă vom întârzia o lună sau două, nu cred că va fi o problemă". Strategia este structurată pe mai multe părţi, între care amintim evaluarea internă şi a construcţiei europene la data aderării României, obiectivele perioadei 2007-2013, urmate de obiectivele perioadei 2014-2020, direcţiile strategice de acţiune, poziţionarea strategică faţă de principalele teme europene, respectiv crearea şi promovarea profilului de ţară.

Se vor evalua şi România, şi Uniunea Europeană

În capitolul privind evaluarea, vor fi analizate atât situaţia economică şi socială a României la data aderării, cât şi politicile publice cu impact economic şi structura instituţională. Pe de altă parte, va fi analizată însăşi construcţia europeană, aşa cum arăta ea la data aderării, din punct de vedere economic, instituţional şi al strategiilor comunitare. În urma acestor două evaluări vor rezulta, în opinia consilierului guvernamental, principalele decalaje ale României faţă de media Uniunii Europene. Astfel că vor fi mai limpezi acele diferenţe care apar între media UE şi starea economiei din România. Consilierul guvernamental estimează, estimează că ţara noastră va ajunge la un nivel de 65% din media PIB-ului ţărilor din UE în anul 2020. Din grupul de lucru care va elabora strategia post-aderare fac parte reprezentanţi ai guvernului, partidelor politice parlamentare, Academiei Române, BNR, patronatelor, sindicatelor şi societăţii civile. Grupul se întruneşte săptămânal în şedinţe care nu sunt publice. Consilierul Viorel Dobrescu a mai arătat că noua strategie post-aderare "poate fi considerată mai mult ca un document politic, orientat spre comunicare, şi sunt necesare clarificări inclusiv sectoriale şi o mai bună corelare cu documentele strategice existente". Între aceste documente au fost amintite planul naţional de dezvoltare, planul naţional de convergenţă şi strategia de la Lisabona. Potrivit consilierului, liderii politici au stabilit să fie elaborate două documente: unul politic, care să reflecte liniile strategice ale dezvoltării României în perioada post-aderare şi obiectivele din această perioadă, şi un document tehnic, care va viza domenii mai restrânse şi politici asupra cărora se va putea ajunge la un consens. În fine, strategia are drept viziune faptul că "în anul 2013, România va fi un stat cu standard ridicat de dezvoltare şi un partener credibil în spaţiul european".

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite