Inflaţie sub 3,5% pentru zona euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tinta inflaţiei pentru acest an a fost stabilită la 5,5% (+/- 1%).De la 1 ianuarie 2007, odată ce intrăm în Uniunea Europeană, salariile din România vor fi exprimate, în continuare, în lei,

Tinta inflaţiei pentru acest an a fost stabilită la 5,5% (+/- 1%).
De la 1 ianuarie 2007, odată ce intrăm în Uniunea Europeană, salariile din România vor fi exprimate, în continuare, în lei, iar plăţile se vor face tot în moneda autohtonă. Modificări în acest sens vor apărea doar în momentul în care România va intra în zona euro. Indiferent că va fi 2012 sau 2014, ţara noastra va trebui să îndeplinească însă Criteriile de Convergenţă de la Maastricht, referitoare la deficitul bugetar, rata dobânzii şi rata inflaţiei. Parte dintre ele sunt "în grafic" acum, iar celelalte urmează să fie îndeplinite până în momentul respectiv. În acest moment, ţara noastră îndeplineşte două condiţii: deficitul bugetar şi datoria publică. "Deficitul bugetar a fost în 2004 de 1,4%, iar în 2005 de 0,9%, iar datoria publică a reprezentat 18,5% din PIB, în 2004, respectiv 17,5%, anul trecut", ne-a precizat Liviu Voinea, directorul Grupului de Economie Aplicată (GEA). Pentru acest an, guvernul a majorat ţinta de deficit bugetar de la 2% din PIB la 2,7% din PIB ca urmare a majorării cheltuielilor cu infrastructura.
Schimbarea monedei naţionale nu va avea, în România, un impact psihologic, consideră Liviu Voinea. "Suedia sau Danemarca nu au euro pentru că moneda autohtonă a avut şi are în aceste ţări o tradiţie puternică. Nu e însă şi cazul României", crede Voinea, anticipând astfel o "tranziţie" relativ uşoară din acest punct de vedere. "Trecerea la euro va avea un impact negativ doar dacă România nu-şi va recăpăta până în acel moment vigoarea din punct de vedere economic", crede Mihai Tănăsescu, fost ministru al finanţelor.

Condiţii esenţiale pentru trecerea la moneda unică
Cu doi ani înaintea adoptării monedei unice, România trebuie să îndeplinească următoarele:
* Datoria publică să fie de maximum 60% din Produsul Intern brut (PIB);
* Deficitul bugetar să fie sub 3%;
* Cursul de schimb să fie stabil;
* Inflaţia să nu depăşească cu 1,5 puncte procentuale media primelor trei ţări cu cea mai mică inflaţie. (n.r. nivelul mediu în statele Uniunii Europene este de 2%)

2012-2014, un termen rezonabil pentru intrarea României în zona euro
Trecerea la moneda unică europeană este obligatorie, deci România trebuie să-şi facă bine temele. "Noii membri sunt obligaţi să adopte moneda unică, spre deosebire de ţări precum Suedia sau Danemarca, care nu au euro", a declarat pentru Adevărul Bogdan Baltazar, fost bancher. Potrivit acestuia, dar şi altor analişti, 2012-2014 este un termen rezonabil, perfect plauzibil, care nu trebuie nicidecum forţat, astfel încât România să fie pe deplin pregătită pentru această schimbare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite