Inflaţie-record în iulie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Economiştii băncilor cred că media scumpirilor de luna trecută a atins vârful ultimilor trei ani, de 9,2-9,4% Creşterea tarifelor la gaze şi electricitate, dar şi majorarea accizelor au

Economiştii băncilor cred că media scumpirilor de luna trecută a atins vârful ultimilor trei ani, de 9,2-9,4%

Creşterea tarifelor la gaze şi electricitate, dar şi majorarea accizelor au dus inflaţia de luna trecută la un prag critic, estimează analiştii.

Scumpirea gazelor şi electricităţii, şi majorarea accizelor au dus în iulie inflaţia anuală la un nou vârf, estimat de economiştii băncilor la 9,2-9,4%, nivel care nu a mai fost atins de trei ani.

Potrivit analiştilor citaţi de NewsIn, rata anuală a inflaţiei nu a mai depăşit 9% din iulie 2005, lună pentru care Institutul Naţional de Statistică (INS) a afişat o inflaţie anuală de 9,3%. În aceste condiţii, analiştii consideră plauzibilă proiecţia revizuită a Băncii Centrale pentru inflaţia de la sfârşitul acestui an, de 6,6%.

"Rata anuală a inflaţiei va atinge un vârf în iulie, mai ales din cauza majorării preţurilor administrate - la gaze, electricitate şi accize - care contribuie cu aproximativ 0,9% la formarea coşului de consum al populaţiei.

Aprecierea leului în iulie ar trebui să contracareze parţial inflaţia provocată de creşterea preţurilor administrate", a declarat economistul-şef al Raiffeisen Bank România, Ionuţ Dumitru. El mizează pe o inflaţie anuală de 9,3%, respectiv una lunară de 0,9% în iulie. Pentru august, Dumitru vede o temperare a inflaţiei anuale până la 8,5%.

"Ar trebui să vedem o tendinţă clară de temperare începând cu luna august şi ne aşteptăm ca inflaţia să ajungă la aproximativ 6,5% la sfârşitul anului", mai spune Dumitru.

Prognoze revizuite, ţinte ratate

La începutul acestei săptămâni, Banca Naţională a României (BNR) a modificat în creştere proiecţia pentru inflaţia la finalul anului 2008, de la 6% la 6,6%, această nouă estimare luând în calcul un nivel mediu anual al preţului petrolului de 140 dolari/baril, considerat prea ridicat de mulţi dintre analişti.

În acest context, economistul-şef de la Raiffeisen Bank spune că inflaţia ar fi revenit pe o pantă descendentă din august şi fără ultima creştere a dobânzii-cheie, cu un sfert de punct procentual, la 10,25%. Economistul consideră că decizia BNR a fost motivată de "riscurile mari de ratare a ţintei de inflaţie şi în 2009".

Pe de altă parte, Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, senior economist în cadrul ING Bank România, prognozează un nivel al inflaţiei la sfârşitul lui 2009 de 4,4%, foarte aproape de limita superioară a intervalului ţintit de BNR anul viitor, de 3,5% plus sau minus un punct procentual. "Există riscuri să ratăm ţinta de inflaţie şi în 2009.

Practic, orice şoc neprevăzut care ar apărea anul viitor poate avea această consecinţă. Inflaţia va intra pe o pantă descendentă în august şi, până în iunie 2009, avem şi un efect de bază favorabil, care va ajuta la temperarea inflaţiei.

Riscurile sunt mai mari pentru a doua jumătate a anului viitor, mai ales dacă ne vom confrunta şi cu o politică fiscală laxă", a declarat Chidesciuc. El prognozează o inflaţie anuală de 9,3% în iulie 2008.

Agricultura, factor imprevizibil

Noul preşedinte al Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari, Radu Crăciun, spune că unul dintre factorii imprevizibili din anul 2009 este agricultura. "Nu prea am avut, până în prezent, doi ani consecutivi cu rezultate bune în agricultură", spune el, în condiţiile în care se aşteaptă la o evoluţie favorabilă a sectorului agricol în 2008.

La rândul său, economistul-şef al Băncii Comerciale Române (BCR), Lucian Anghel, consideră că preţurile produselor alimentare în iulie vor constitui un semnal foarte important pentru evoluţia acestui segment în restul anului. "Cred că vom primi un semnal esenţial în iulie. Dacă preţurile produselor agroalimentare încep să scadă, cred că avem şanse să ajungem la o inflaţie de 6,6% la finalul anului", a adăugat Anghel.

Leul tare, în luptă cu inflaţia

Economiştii atrag atenţia asupra aprecierii leului în urma deciziei de majorare a dobânzii-cheie la 10,25%, până la un nivel pe care unii îl consideră "nesustenabil" şi "nefundamentat". Ionuţ Dumitru spune că "era evident că majorarea dobânzii-cheie ar avea ca prim efect o apreciere nesustenabilă a leului.

Nivelul curent al cursului de schimb este periculos, deoarece nu are fundamente economice". Leul a ajuns, în ultimele zile, la cotaţii de vârf în raport cu euro, BNR afişând ieri un curs de referinţă de 3,4719 lei/euro. Economistul-şef al Alpha Bank România, Ella Kallai, spune că un nivel "preferabil" al cursului de schimb ar fi în intervalul 3,55-3,65 lei/euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite